Bosna i Hercegovina     | 15.09.2021. 14:48 |

Kompanija eMEDIT prezentirala projekte digitalne transformacije u zdravstvu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Kompanija eMEDIT prezentirala je projekte digitalne transformacije u zdravstvu Digitalizacije zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, VFarm i Doktor Kad Mi Treba, platforme koje povezuju stanovništvo i zdravstvene profesionalace u iznalaženju rješenja medicinskog problema ili dileme.

Kako je istaknuto na prezentaciji, ta inovativno-informatička kompanija vlastitim softverskim platformama u zdravstvenom sektoru poboljšava kvalitetu zdravstvene njege i života stanovništva te olakšava rad svim zdravstvenim radnicima, uz poštivanje zakonske legislative i etničkih zdravstvenih normi ponašanja.

Direktor kompanije Medit Samir Dedović istaknuo je ulogu dijagnostičkog testiranja u kontroli pandemije, a dodatno osnaživanje kapaciteta testiranja stanovništva brzim Antigen testovima označio neophodnim zbog bolje pristupačnosti, manjih gužvi na dosadašnjim mjestima uzimanja uzoraka, te posljedično sporijeg širenja COVID19 virusa.

- Naš projekt vFarm uključuje apotekarske resurse u samo testiranje. Umjesto odlaska u Drive in ili u laboratoriju, odsad će se stanovništvo moći testirati i u lokalnoj apoteci, uz dobivanje QR koda, bez čekanja, najave i uputnice. Za sve magistre farmacije osigurali smo i edukaciju koju će provoditi certificirani zdravstveni radnici - objasnio je Dedović.

Direktor kompanije t medIT Kenan Kekić istaknuo je Projekt nazvan ‘Doktor Kad Mi Treba’, regionalnu telemedicinsku platformu koja povezuje pacijente (iz doma, kancelarije ili nekog drugog mjesta) sa zdravstvenim profesionalcima. Umjesto razgovora sa srednjim medicinskim kadrom, ostvaruje se direktan razgovor sa ljekarom specijalistom.

Kako je naglašeno, često se dešava da nam je potreban samo savjet ljekara, konsultacija u vezi zdravlja djece ili beba, kad smo prehlađeni. Takvi problemi ne zahtijevaju nužno odlazak kod doktora i online razgovor sa doktorom po izboru bio bi sve što je potrebno u datom trenutku. Platforma, kako je rečeno, rješava administrativne zdravstvene barijere.

- Doktor Kad Mi Treba je startup projekt koji smo pokrenuli prije godinu dana. Na toj platformi trenutno ordinira više od 170 zdravstvenih profesionalaca različitih specijalnosti. Takav način komunikacije pokazao se idealnim u doba pandemije kao i za sve situacije kad se ne mora lično dolaziti u ordinaciju (ponovni i kontrolni pregledi, informacije o terapiji, informacije o zdravlju djece...). Ovaj projekt smo dosad realizovali u Kantonu Sarajevo i imamo tendenciju daljnjeg širenja da bismo što većem broju bh. stanovništva olakšali pristup zdravstvenom sistemu - izjavio je Kekić. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo