Svijet     | 15.09.2021. 12:49 |

Predsjednica Evropske komisije u posjeti zapadnom Balkanu krajem septembra

FENA Internet

STRASBOURG, 15. septembra (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila u srijedu da će do kraja ovoga mjeseca posjetiti zemlje zapadnog Balkana kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja.

“Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svima mladima koji vjeruju u budućnost Evrope”, izjavila je ona u govoru o stanju Evropske unije na plenarnoj sjednici Evropskog parlamena u Strasbourgu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Dodala je da EU pojačava podršku zapadnom Balkanu kroz novi ekonomski i investicijski plan, koji je vrijedan oko trećine bruto domaćeg proizvoda te regije.

“Činimo to jer je ulaganje u budućnost zapadnog Balkana ulaganje u budućnost Unije”, rekla je Von der Leyen.

Također je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu, od jačanja angažmana u Istočnom partnerstvu do provedbe novog programa za Sredozemlje i nastavka rada na različitim aspektima odnosa s Turskom.

Ursula von der Leyen, boravit će od 28. do 30. septembra u posjeti zapadnom Balkanu, prilikom koje će obići svih šest zemalja u regiji, poručeno je u srijedu iz EK-a.

Plan i program posjete još u pripremi, ali iz Brisela naglašavaju da dolazak predsjednice EK-a prethodi samitu EU – Zapadni Balkan, koji će 6. oktobra biti održan u Sloveniji.

”Samit će biti prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva zapadnog Balkana i njegove dalje integracije, već i da se obezbijedi dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana, koji je u samoj srži angažmana EU-a s regijom”, poručuju iz Brisela.

U oktobru se očekuje da EK izađe s godišnjim izveštajem o napretku zemalja zapadnog Balkana na putu eurointegracija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ursula von der Leyen: Nadam se da će današnja odluka dovesti do još većeg napretka

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Ademović: Optimista sam, ali moramo sačekati sjednicu Evropskog vijeća

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo