Sport     | 15.09.2021. 13:00 |

Pokrenute aktivnosti za rekonstrukciju sportskog stadiona 'Papirna' u Zenici

FENA Saopćenje

ZENICA, 15. septembra (FENA) - Grad Zenica raspisao je javni poziv za projekat modernizacije i rekonstrukcije stadiona "Papirna", koji je izgrađen davne 1948. godine, a zbog utjecaja vremena i neadekvatnog održavanja izgubio svoju namjenu.

Zapušteni i devastirani objekat rukometnog stadiona Papirna trebao bi dobiti potpuno novi izgled, te služiti svojoj namjeni, saopćeno je iz Pres-službe Grada Zenica.

Papirna je, kako se navodi, bila omiljeno mjesto okupljanja Zeničana, "gdje su stasale generacije vrhunskih rukometaša, košarkaša, a često je bila domaćin i bokserskih, gimnastičkih revija, te nastupa muzičkih zvijezda". Gradska uprava pokrenula je aktivnosti s ciljem da ovom objektu vrati njegovu funkciju.

Osim što će biti stvoreni bolji uslovi za bavljenje sportom, projektom želi se stvoriti preduslov za investiranje u razvoj i napredak sporta, omogućiti privatnu inicijativu koja je vezana za ulaganje u sport ali i uljepšati izgled i vizure ovog dijela Zenice.

- Realizacijom ovog projekta, odnosno rekonstrukcijom i modernizacijom nekadašnjeg simbola sporta u Zenici - stadiona Papirna, vratila bi se nekadašnja funkcija objekta i poboljšala bi se postojeća sportska infrastruktura. Rekonstrukcijom i modernizacijom Papirne ovaj dio grada dobit će potpuno novi izgled, a mlade naraštaje bismo još više motivirali da se bave sportom. Podrška razvoju sporta u Zenici nikada nije bila upitna što dokazujemo i ovim projektom - kaže gradonačelnik Kasumović.

Realizacija ovog projekta, pojašnjava gradonačelnik, planirana je kroz formiranje partnerstva sa investitorom koji ima obavezu projektovanja, izgradnje, upravljanja objektom/kompleksom koji nakon isteka aranžmana vraća u vlasništvo Grada.

- Nakon modernizacije i rekonstrukcije stadiona stvoriće se bolji uslovi za sportski rad i napredak mlađih uzrasta i rad sportskih škola koje odgajaju omladinske kategorije. Prethodno smo uredili i park Papirna, koji je dao poptuno novi ambijent ovom dijelu grada, a sada smo odlučili da se uradi i stadion...- podsjetio je Kasumović.

Javni poziv zainteresiranim za projekat modernizacije i rekonstrukcije stadiona Papirna objavljen je danas, a pisma namjere investitori mogu dostaviti na Protokol Grada u roku od 30 dana, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom