Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost AM SDA

Saopćenje

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku federalnog premijera Fadila Novalića da učestvuje u konverzaciji s građanima Federacije BiH, prima njihove pohvale i kritike, te javno prezentuje rezultate rada Vlade.

Ako je tekuća 2021. ekonomski najbolja poslijeratna godina u Federaciji, onda prestroge kritike opozicije na račun premijera Novalića nisu potaknute stvarnim rezultatima i razvojnim pokazateljima, već pokušajima da se javni prostor iskoristi za politički obračun.

Za penzionere, demobilisane borce, ili poljoprivrednike u FBiH, mnogo su važnije redovne i povećane penzije, borački dodatak i povećan budžet za poljoprivredu od toga koliko vješto premijer stavlja zaštitnu masku, ili koliko spretno izbjegava govorne omaške. Za 60 hiljada novozaposlenih građana u FBiH važnije je šta premijer Novalić radi, od toga šta govori.

Možda izgradnja Koridora 5c traje isuviše dugo, ali ako su naši roditelji bespogovorno služili i izgrađivali državu koja je komunikacijski povezala sve bivše republike, a BiH ostavila bez metra autoputa, onda i mi s mnogo strpljenja i nade iščekujemo završetak generacijskog projekta izgradnje autoputa kroz nezavisnu BiH, kojim će se vrlo skoro voziti naša djeca. Zato smo ohrabreni najavom premijera Novalića da se privodi kraju ugovaranje preostalih radova na Koridoru 5c i da se potpuni završetak projekta očekuje u narednih osam godina.

Pozdravljamo njegovu novu praksu da komunicira transparentno, sakuplja ideje iz društva u kojem djeluje i osluškuje šta građani poručuju. Smatramo da to doprinosi većoj odgovornosti zvaničnika koji obavljaju javne funkcije, da potiče građansku kontrolu rada vlasti i vodi donošenju kvalitetnijih odluka. Očekujemo da takvu praksu prihvate i neki drugi javni zvaničnici, sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Mnoge od njih građani itekako imaju šta pitati.

SDA
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.