Bosna i Hercegovina     | 15.09.2021. 11:07 |

Predstavnici VSTV-a sudionici radionice 'Rodno osjetljiva komunikacija'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) sudjelovalo je na regionalnoj tematskoj radionici “Rodno osjetljiva komunikacija”, koju za zemlje kandidate za članstvo u Europskoj uniji i potencijalne kandidate, organizuje Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE).

Jedan od ciljeva radionice, koja se 15. i 16. septembra 2021. godine održava online, jeste promocija Rječnika i leksikona termina iz oblasti rodne ravnopravnosti, na četiri jezika zemalja kandidata za članstvo u EU i potencijalnih kandidata, među kojim je i Bosna i Hercegovina.

Istovremeno, cilj je i podstaći korištenje rodno osjetljivog jezika u zvaničnim dokumentima kao i u javnom diskursu, a u čemu će značajan doprinos dati i rječnik terminologije ravnopravnosti spolova sa više od 400 pojmova i njihovih definicija.

VSTVBiH poduzima niz aktivnosti na unapređenju rodne ravnopravnosti, kako u pravosudnim institucijama, tako i u bh. društvu, saopćeno je iz ovog regulatornog tijela.

Jedna od aktivnosti VSTV-a BiH bila je i iniciranje kreiranja i usvajanja Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu, čime je BiH postala prva zemlja u regionu koja je usvojila ovu vrstu Strategije i započela strateški pristup u njenoj implementaciji.

Unapređenje rodne ravnopravnosti kroz jezik, osiguravanje pravde i prevazilaženje svakog oblika nejednakosti, treba biti zadatak i cilj svih donosioca odluka, pravosudnih institucija, ali i svakog člana društva, navode iz VSTV-a BiH.

Rječnik je dostupan na: A-Z Index | European Institute for Gender Equality (europa.eu)

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!