Kultura     | 15.09.2021. 07:32 |

Počinje manifestacija 'Dani Gazi Husrev-begovih hajrata'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Manifestacija "Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“, koja počinje danas, bit će upriličena povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

Na datum 15. septembar, kada je sultan Sulejman prije 500 godina imenovao Gazi Husrev-bega bosanskim namjesnikom 1521. godine, bit će održana akademija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Nakon akademije u Gazi Husrev-begovom hanikahu će biti otvorena izložba pod nazivom "U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić.  

U okviru manifestacije, također, će ispred Kuršumlije medrese biti otvorena i izložba "Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati - pola milenija u službi dobra", te naučni skup "Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji BiH".

Gazi Husrev-beg je sin Ferhat-bega porijeklom iz Bosne i kćerke sultana Bajazita II. Bosanskim sandžakom upravljao je 20 godina.

Njegovom zaslugom na ovim prostorima će nastati najveći vakuf (zadužbina), a Sarajevo u relativno kratkom periodu će se toliko razviti da će dobiti status urbanog centra, odnosno šehera.

Svojim djelom je uspostavio i privredne i duhovne temelje i karakter Sarajeva, što je vremenom postala trajna vrijednost grada i Gazi Husrev-begova ostavština za budućnost.

Manifestacija "Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“ će trajati do 5. oktobra, a organizator je Gazi Husrev-begov vakuf u Sarajevu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rijaset izdvojio dodatnih 150.000 eura za pomoć narodu Gaze

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Islamska zajednica - Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'