Bosna i Hercegovina     | 14.09.2021. 15:12 |

Izglasana smjena Nezavisnog odbora Skupštine Tuzlanskog kantona

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA 14. septembra (FENA) - Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je smjena članova Nezavisnog odbora koji vrši nadzor nad radom Uprave policije.

Ova tačka dnevnog reda izazvala je burnu raspravu između pozicije i opozicije.

- Nezavisni odbor se bira tako što ga bira Skupština, znači to tijelo je na Skupštini i istoj odgovara. Što se tiče opozicije vrlo jasno možemo reći da mi imamo ostavku predsjednika Nezavisnog odbora, imamo već prije ostavku jednog člana i imamo jedanog člana koji iz proceduralnih razloga ne može biti član NO. Ovaj Nezavisni odbor nije imao kvorum za rad – izjavio je Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK.

Prema njegovom obrazloženju, konkursna procedura bi bila vrlo komplicirana te se zbog toga pribjeglo smjeni ovog tijela.

Odluci pozicije u Tuzlanskom kantonu oštro se protivi opozicija.

- Ovo nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, zato što kada daje ostavku neki član, on obavlja dužnost do imenovanja drugog člana NO. Komisija za izbor i imenovanja od marta ove godine nije imenovala novog člana na mjesto onoga koji je podnio ostavku. Bilo je dovoljno vremena da se raspiše konkurs i da se popuni upražnjeno mjesto. Ovo je sa jednim ciljem da bi se imao politički utjecaj na Nezavisni odbor. Ovdje u obrazloženju piše da je član 21. stav 1. tačka b, koje su to zakone prekršili članovi NO? Sve je u cilju političkog utjecaja kako bi se izvršio izbor novog komesara kome se zna ime i primilo novih 150 policijskih službenika – izjavio je zastupnik Žarko Vujović ispred Kluba zastupnika Socijademokratske stranke.

Smjenom Nezavisnog odbora nisu zadovoljni ni u Klubu Stranske demokratske akcije.

- Smatramo da apsolutno nisu ispunjeni bilo kakvi pravni uslovi da bi se moglo doći do ove faze smjene Nezavisnog odbora. Činjenica ovome ide u prilog da Zakonodavno-pravna komisija nije dala svoje mišljenje na samu proceduru i sigurno će posljedica ove smjene rezultirati novim dobijenim tužbama - izjavio je Midhat Čaušević.

Iz SDP-a koji je dio skupštinske većine smatraju da je Nezavisni odbor trebao podnijeti ostavku onoga trenutka kada je na sudu pala odluka o smjeni komesara MUP-a TK, koji je vraćen na poziciju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Skupština TK svečanom sjednicom obilježila Dan nezavisnosti BiH

Okončana hitna sjednica Skupštine TK, nije usvojen zaključak o ostavci ministra unutrašnjih poslova

Sjednica Nezavisnog odbora - Usvojen Prijedlog plana rada

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana