Ekonomija     | 14.09.2021. 11:54 |

BiH kasni s propisima za proizvodnju električne energije u domaćinstvima (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Bosna i Hercegovina treba da uhvati korak kada je u pitanju proizvodnja električne energije za vlastite potrebe u čemu kasni i u odnosu na zemlje u okruženju, istaknuto je na okruglom stolu koji je danas u Sarajevu organizovao Bh. komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K/O CIGRE).

Predsjednik BH K/O CIGRE Edhem Bičakčič izjavio je da je i sada moguća proizvodnja i potrošnja elektične energije energije na istom mjestu, prvenstveno solarne na krovovima ili u dvorištima.

- Ipak, u FBiH postoje samo dvije opcije, ili proizvodite za plasman u mrežu ili za vlastite potrebe, a eventualne viškove niste u mogućnosti da plasirate - rekao je Bičakčič.

Pojasnio je da rješenja u novom zakonu o obnovljivim izvorima energije trebaju učiniti tu oblast primamljivom širem krugu stanovništva.

Bičakčič je naveo da je moguće raditi i po postojećem zakonu ali su potrebni provedbeni akti, kao i drugačiji odnos elektroprivreda radi lakšeg priključivanja takvih objekata na mrežu.

- Ovoj oblasti je potreban revolucionarni iskorak i vjerujem da će vlasti smoći snage da to omoguće u cijeloj BiH - poručio je Bičakčič.

Današnji okrugli sto svojim stručnim raspravama trebao bi doprinijeti donošenju zaključaka, koje će nadležne vlasti pretvoriti u takva zakonska rješenja da se krajnji kupci opredijele aktiviraju i kao proizvođači električne energije.

Pogledajte https://fena.ba/video/6464

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MO9OxSt05-_kmdtP27aKULGQJ8diP7c8?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

BiH ostaje pouzdan izvoznik električne energije

Vrijednost izvoza električne energije iz BiH premašit će milijardu KM

Trapist, sir koji je iz BiH obišao svijet mogao bi dostići proizvodnju od pet tona mjesečno

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana