Svijet     | 14.09.2021. 11:19 |

Talibani demantovali glasine o smrt zamjenika premijera

FENA Internet

KABUL, 14. septembra (FENA) - Talibani su demantovali da je jedan od njihovih najviše rangiranih vođa ubijen u obračunu sa suparnicima, nakon glasina o unutrašnjim podjelama unutar pokreta skoro mjesec dana nakon njihove 'munjevite' pobjede nad vladom koju podržava Zapad u Kabulu.

Sulail Shaheen, glasnogovornik talibana, rekao je da je Mula Abdul Ghani Baradar, bivši šef političkog ureda talibana, koji je prošle sedmice imenovan za zamjenika premijera, objavio glasovnu poruku u kojoj se odbacuju tvrdnje da je ubijen ili ranjen u sukobima, prenosi Reuters.

- Kaže da su to laži i potpuno neosnovane - napisao je Shaheen na Twitteru.

Talibani su također objavili video snimke na kojima se navodno prikazuje Baradar na sastancima u južnom gradu Kandaharu. Reuters nije mogao odmah potvrditi autentičnost snimaka.

Demanti su uslijedili nekoliko dana nakon glasina da su se pristalice Baradara sukobile sa onima Sirajuddina Haqqanija, vođe mreže Haqqani koja se nalazi u blizini granice s Pakistanom i koja je okrivljena za neke od najgorih samoubilačkih napada u sukobima.

Glasine slijede nagađanja o mogućem rivalstvu između vojnih zapovjednika poput Haqqanija i lidera iz političkog ureda u Dohi poput Baradara, koji su vodili diplomatske napore da postignu dogovor sa Sjedinjenim Državama.

Talibani su više puta negirali glasine o unutrašnjim podjelama.

Baradar, koji je nekad smatran mogućim čelnikom talibanske vlade, već neko vrijeme nije viđen u javnosti i nije bio dio ministarske delegacije koja se u nedjelju u Kabulu sastala s katarskim ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta