Svijet     | 13.09.2021. 19:39 |

Éric Zemmour, predvodnik krajnje desnice koji prijeti da će nadmašiti i Le Pen

FENA Internet

PARIZ, 13. septembra (FENA) - Liderka krajnje desnice u Francuskoj, Marine Le Pen izjavila je nedavno da ga nikada neće tretirati kao svog protivnika, ali ako Eric Zemmour, popularni novinar, pisac i stručnjak koji je tri puta osuđivan zbog govora mržnje, uđe u predsjedničku trku kako se i očekuje u francuskoj javnosti, mogao bi se pokazati najvećom prijetnjom vladajućem doajenu francuske krajnje desnice, gospođi Le Pen, navodi u svojoj analizi France 24. 

Le Pen se dugo borila sa manjkom dopadljivosti, pa je zbog toga pazila da se ne zamjera Zemmouru za kojeg je nedavno istraživanje Ipsosa pokazalo da bi mogao osvojiti osam posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora ako bi se kandidirao.

Iza kulisa, međutim, Le Pen i njen tabor priznaju opasnost da bi njegova kandidatura mogla razvodniti glasove krajnje desnice u prvom krugu predsjedničkih izbora u aprilu sljedeće godine.

Ko je onda taj čovjek koji je 'za petama' Le Pen? Eric Zemmour, 63-godišnjak, potiče iz pariškog predgrađa i potomak je berberskih Jevreja koji su se preselili iz Alžira u Francusku tokom francusko-alžirskog rata 1950-ih. Otac mu je bio bolničar, a majka je bila domaćica. Diplomirao je na prestižnom univerzitetu Sciences Po. Dva puta nije uspio dobiti mjesto u École nationale d'administration (ENA), elitnom institutu koji je bio leglo za francusku političku klasu, pa je 1986. dobio svoj prvi posao u novinama. Od tada je izgradio svoju karijeru, iako duboko kontroverznu, u štampi, na televiziji, bio je i radijski novinar kao i autor. 

Koristio je sve te medijske platforme kako bi ubacivao svoje ideje i stavove poput bombi u francusko društvo sa temama poput nespojivosti islama sa sekularnim francuskim vrijednostima, imigracija i krize 'francuske muškosti'.

Neki analitičari kažu da on samo odražava trenutni duh vremena; u najmanju ruku, njegova ogromna popularnost u javnosti podsjeća da Francuska nije izbjegla duboku političku polarizaciju ovog doba.

No, za razliku od Le Pen, čija je notorno loša izvedba u debati protiv Emmanuela Macrona 2017. godine bila samo sramota za nju i njezinu stranku, Zemmour je iskusan televizijski profesionalac koji je svestran, sa očiglednim intelektom i darom za ludost. 

Njegovi stavovi, međutim, čine da stavovi Le Pen izgledaju gotovo blago. Tri puta je osuđivan zbog govora mržnje i izazivanja rasnog nasilja. Rekao je da su djeca migranti bez pratnje iz Afrike i sa Bliskog istoka ubojice, silovatelji i lopovi, te da ,,svi muslimani džihadiste smatraju dobrim muslimanima”.

On promovira rasističku teoriju zavjere da Europljane postupno zamjenjuju imigranti.

Zemmour, koji za sebe kaže da je Gaulista i Bonapartista, u svojoj knjizi iz 2014. “Francusko samoubistvo: 40 godina koje su porazile Francusku” ,tvrdi da je neoliberalizam doveo Francusku u propast; da su visoke stope razvoda dovele do seksualnog očaja i krize muškosti među bijelim muškarcima i da, od Napoleonovog pada, ,,Francuska više nije predator, već plijen".

Žene su, napisao je, žrtve konzumerizma i, u svojoj srži, žude da muškarci dominiraju njima. 

Njegov rječnik jasno udara na nostalgični nerv među onima koji čeznu za Francuskom iz prošlosti.

Knjiga mu je bila veliki hit, prodavala se u više od 5.000 primjeraka dnevno prve dvije sedmice nakon objavljivanja i prodano je ukupno 500.000 primjeraka.

Zemmour još nije službeno najavio svoje predsjedničku kandidaturu, ali postoje jasne naznake da to uskoro planira učiniti. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo