Bosna i Hercegovina     | 13.09.2021. 15:26 |

U Tuzli identificirane četiri žrtve proteklog rata

FENA Saopćenje

TUZLA, 13. septembra (FENA) - U Komemorativnom centru u Tuzli danas su zvanično identificirane četiri žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. i 1995. godine na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

Ove žrtve prethodno su identificirane uz pomoć DNK metode, a danas su njihove porodice i zvanično potvrdile njihov identitet - saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Zvanično je identificiran Mustafa (Mehmeda) Husić iz Brezovice kod Srebrenice. On je imao 21 godinu kada je nestao na području Bratunca, 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2020. godine na lokalitetu Kameničko brdo, Bratunac.

Porodica je potvrdila identitet i Mustafe (Ragiba) Mešanovića, rođenog 1961. godine u Milačevićima kod Srebrenice. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zeleni Jadar, 2006. godine.

Zvanično su identificirani i posmrtni ostaci  Hurije (Redže) Hajdarović, rođene 1912. godine u Kamenici kod Zvornika. Ona je nestala 1992. godine u mjestu Donja Kamenica kod Zvornika. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2019. godine na Glođanskom brdu, Zvornik.

Identificiran je i Vehid (Avde) Mandžo, rođen 1967. godine,  iz Novakovića kod Goražda. On je nestao 1992. na području Križevića kod Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2013. godine na lokalitetu Planinci, Zvornik - navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Identifikovana još jedna žrtva iz Srebrenice

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana