Svijet     | 13.09.2021. 15:41 |

Parlamentarni izbori u Norveškoj

FENA Internet

OSLO, 13. septembra (FENA) - U Norveškoj se u ponedjeljak održava drugi i završni dan parlamentarnih izbora na kojima dominiraju pitanja klimatskih promena i ekonomske nejednakosti, dok opozicija lijevog centra očekuje da će pobijediti konzervativce na vlasti osam godina.

Norvežani biraju 169 poslanika, dok su tri kandidata za premijera, aktuelna premijerka Erna Solberg kao predstavnik konzervativaca, laburista Jonas Gar Store (Stoere), koji se smatra favoritom, i centrista Trigve Slagsvold Vedum (Trygve).

Očekuje se da će opozicija lijevog centra na čelu s Laburističkom partijom pobijediti Konzervativnu stranku premijerke Erne Solberg, koja je vladala posljednjih osam godina.

Ukoliko se ankete pokažu kao tačne, laburisti će vjerovatno poslije izbora morati da formiraju koalicionu vladu, ali će morati i da ispune zahtjeve manjih stranaka kako bi imali podršku da vladaju naredne četiri godine, javljaju agencije. 

Laburisti se nadaju da će Stranka centra i Socijalistička ljevica osvojiti većinu koja bi bila dovoljna da se izbjegne da u koaliciji budu komunistička Crvena partija ili Partija zelenih.

Pomak prema lejvičarskim politikama u Norveškoj također će tu zemlju staviti u politički spektar koji dominira njenim susjedima Danskom, Švedskom i Finskom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta