Bosna i Hercegovina     | 13.09.2021. 15:05 |

Zastupnici SDA najavili krivčnu prijavu protiv ministra Vranića

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevu optužio je, na pres-konferenciji, kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića za aferu milionskih razmjera, koja, tvrdi SDA, pogoduje farmaceutskim lobijima.

Riječ je o Odluci o izmjenama i dopunama Liste lijekova, koju je kantonalna vlada odobrila na Vranićev prijedlog, a on uputio bez prethodnog mišljenja stručne komisije koja za svaku zasebnu aplikaciju farmaceutskih kuća treba da kaže stav.

Haris Zahiragić, član Kluba SDA, na pres-konfereniji je kao posljedicu takve odluke naveo primjer skidanja s Liste veoma korišćenog medikamenta 'enap' ili 'enap H'. Odluka je promijenila, prema Zahiragićevim riječima, status oko 500 lijekova među kojima su i neki bez odgovarajuće zamjenske varijante na tržištu, a pojedine farmaceutske kompanije dobile su priliku za godišnji profit od pet do deset miliona KM. Neposredno po Odluci, ministar Vranić je razriješio navedenu stručnu komisiju, kazao je također Zahiragić.

On i drugi govornik na pres-konferenciji, predsjedavajući Kluba SDA Mahir Dević, rekli su da očekuju brzo očitovanje kantonalnog tužilaštva u ovom slučaju te najavili prijavu za krivično djelo zloupotreba položaja.

Dević je govorio o prekorednom vakcinisanju nekoliko Vladinih ministara u momentu kad vakcina proizvođača Pfizer nije bila dostupna, primjerice, onkološkim pacijentima, a ni mnogim drugim građanima.

Da bi je dobili ovi ministri i njima bliski ljudi i saradnici, povučeno je iz sistema stotine kartona, možda i hiljade, kako ni bi bilo relevantne dokumentacije. Jednostavno, broj apliciranih vakcina ne podudara se s brojem potvrda o vakcinaciji, kazao je predsjedavajući Kluba SDA. Ima indicija da su na taj način vakcinisani i općinski načelnici iz redova 'trojke', ustvrdio je također.  

Nakon ove pres-konferencije, Klub SDA će u narednom periodu održati niz drugih, također tematskih, najavili su današnji govornici.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'