Kultura     | 13.09.2021. 15:06 |

Najavljeno pokretanje projekta AJD Industry Days

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Direktor Al Jazeera Balkans Tarik Đođić i direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, koji će služiti kao osnova daljnjim aktivnostima implementacije projekta AJD Industry Days @ AJB DOC.

Time je najavljeno da će od 2022. godine Al Jazeera Documentary Channel u saradnji s Al Jazeerom Balkans i AJB DOC Film Festivalom pokrenuti platformu AJD Industry Days @ AJB DOC, koja ima namjeru postati jedna od najvećih platformi za finansiranje dokumentarnih filmova.

Riječ je o međunarodnoj platformi koja je usmjerena na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

Namjera je da se autorima dokumentarnih filmova omogući povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali finansiranje proizvodnje filmova iz jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza te Bliskog istoka i Sjeverne Afrike kao njihovu podršku u emitiranju, distribuciji, prikazivanju i prodaji.

AJD Industry Days imat će tri programa - Main Pitch, Work in Progress & Balkan Stars, a svaki projekt imat će priliku osvojiti jednu od četiri nagrade koje se, u saradnji s partnerima AJD Industry Days @ AJB DOC, dodjeljuju za svaki program.

Direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz izrazio je nadu da će AJD Industry Days @ AJB DOC biti prekretnica za dokumentarni film u regiji, podsjećajući da Al Jazeera Documentary svake godine producira, koproducira ili otkupi mnoge filmove s ovih područja.

Namjera je, dodao je, napraviti dobar strateški plan koji će se implementirati u naredne tri godine kada će se testirati industrija i tržište, najavljujući da će se podrška davati dobrim projektima imajući u vidu da u ovoj regiji ima dobrih priča i ljudi koji prave filmove.

Bit će to i dobra platforma za razmjenu iskustava, naglasio je, gdje će sve zainteresirane strane imati platformu kako bi se napravio dobar dokumentarni film.

- Prvo izdanje Industry foruma na AJB DOC-u bit će 2022. godine - najavio je danas direktor za planiranje programskog sadržaja Al Jazeera Documentary Channela Adel Ksiksi.

Dodao je da se planiraju pozvati istaknuti profesionalci, stručnjaki i menadžeri iz regije i svijeta, a izrazio je nadu da će ovaj projekat biti taj koji će dati podstrek industriji dokumentarnih filmova.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić zahvalio je Al Jazeera Documentary Channelu i njegovim čelnicima na svesrdnoj podršci AJB DOC Film Festivalu od prvog izdanja organiziranog 2018. godine.

Istaknuo je da je Al Jazeera Balkans posvećena projektu i da će nastaviti podržavati daljnji razvoj AJB DOC-a, kao i aktivnosti na razvoju dokumentarnog filma kroz različite segmente rada.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo istakao je da je AJB DOC krenuo "skromno, ali odlučno", napomenuvši da je ideja svakako bila temeljena na podršci i promociji dokumentarnih filmova.

- Vjerujemo da smo jedan dio posla odradili dobro i da je veći interes i za gledanje, ali i za snimanje dokumentarnih filmova, naročito u BiH. Ovo je tek četvrto izdanje našeg festivala, ali je on već postao i poznat i priznat od publike, ali i struke - kazao je Fočo.

Izrazio je nadu da će ovaj projekt dati novi vjetar u leđa i drugim sličnim Industry programima u regiji koji postoje već duže vrijeme i da će producenti i finansijeri koji budu dio programa biti u mogućnosti da podrže i kolege u regiji.

AJD industry Days @ AJB DOC, nova platforma za industriju dokumentarnih filmova bit će pokrenuta na 5. AJB DOC Film Festivalu 2022. godine.

Uskoro VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

AJB DOC Press - Poziv autorima za prijave na treći AJD Industry Days

Fočo: AJB DOC ove godine premašio očekivanja organizatora, gostiju i publike (VIDEO)

Dodijeljene nagrade na drugom izdanju 'AJD Industry days' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'