Kultura     | 13.09.2021. 14:50 |

Publikacija 'Ubiše nam Ferdinanda' promovirana u NUBBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Publikacija “Ubiše nam Ferdinanda” promovirana je danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH).

O knjizi su govorili prevoditeljica i recenzent Zvjezdana Marković i Valerijan Žujo, recenzent, te dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik.

Knjiga Ubiše nam Ferdinanda, autora Martina Ježeka i Pavela Trojana, koju je sa češkog jezika na bosanski (BHS) prevela Zvjezdana Marković, prilog je dugoj i razuđenoj povijesti češko-južnoslavenskih odnosa.

Posebno zanimanje Čeha za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo motivirano je sudbinskom povezanošću, posebno višedecenijskim životom u okvirima jedne države.

Doprinos Čeha razvoju Bosne i Hercegovine i Sarajeva nemjerljiv je.

Dovoljno je navesti samo imena: Karla Paržika, Jozefa Pospišila, Františeka Blažeka, Jaroslava Černog, Egona Zahradke, Karela Bajera, Alojza Studničke, Franje Maćejovskog, Ludvika Kube, Františeka Topiča, Karla Malija, Vaclava Radimskog..., pa da, imajući na umu njihova vrijedna i važna djela u oblasti arhitekture, medicine, muzike, inženjerstva, etc...shvatimo veličinu i značaj češkog doprinosa našoj domovini i gradu Sarajevu.

Autori su ležernim stilom napisali zanimljiv, brojnim činjenicama potkrijepljen putopis kroz Bosnu i Hercegovinu, razmišljajući o našoj zemlji u širem geografskom i povijesnom kontekstu.

Neizostavno, polazna i uporišna tačka je najkrupniji događaj naše historije, Sarajevski atentat. To političko ubistvo je najkrupniji ovdašnji događaj, ne sam po sebi, nego po odjeku i višestrukim posljedicama, za cio svijet, te po stogodišnjem nesmanjenom interesu za zbivanja krajem juna i tokom jula 1914. godine u Sarajevu i Balkanu. Taj interes pretočen je u čitav okean knjiga, studija, članaka, filmova...

Historijski dokument od neprocjenjive važnosti iz zbirke rijetkih knjiga Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, jest i imenik Česi u Sarajevu 1910. godine, objavljen 1913. godine kao novo dopunjeno izdanje.

Imenik je pravi trezor podataka o Česima, koji su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine radili i stvarali u svim oblastima i na svim razinama, od najjednostavnijih fizičkih i uslužnih poslova, do naučnih projekata najvišeg ranga.

NUBBiH već je objavio reprint ove knjige 2012. godine, a sada sadržaj imenika, kao ukupno četvrto izdanje, predstavlja dio knjige Ubiše nam Ferdinanda, obogaćujući ovo, samo po sebi vrijedno izdanje.

Ova biblioteka kroz bogatu izdavačku produkciju, a u ediciji "Memoria Bosniaca" već godinama nastoji pratiti i publicirati nova izdanja, saopćeno je iz NUB-a BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom