Ekonomija     | 13.09.2021. 11:59 |

Mitrović na Željezničkom samitu zapadnog Balkana potpisao deklaraciju

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 13. septembra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas u Beogradu na Prvom željezničkom samitu zapadnog Balkana i s ministrima prometa potpisao deklaraciju "Posvećenost željeznici".

U obraćanju okupljenima naglasio je da pametan i održiv promet u 21. vijeku podrazumijeva multimodalni pristup prijevozu robe i efikasan i ekonomičan prijevoz putnika, uz što manje štetnih posljedica po životnu sredinu, bez dodatnih administrativnih barijera.

- Zemlja u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina i region u razvoju kao što je zapadni Balkan ima tu sreću što se nalazi na evropskom kontinentu odmah uz granice Evropske unije i nesreću da ima relativno slabo razvijenu prometnu infrastrukturu koja ne može na adekvatan način odgovoriti potrebama vremena u kojem živimo - smatra Mitrović.

Napomenuo je da je razvoj moderne željezničke mreže ekonomski izazov, ali da su moderni željeznički operateri, s funkcionalnim lokomotivama i vagonima, koji koriste željezničku infrastrukturu u skladu sa ugovorom koji imaju sa upravljačem infrastrukture, zajednički cilj.

Željeznički samit je održan u organizaciji Stalnog sekretarijata Prometne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pod okriljem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek siguran je da će Prvi željeznički samit zapadnog Balkana odigrati ulogu pokretača i utjecati na pozitivne promjene u oblasti investicija u željeznički promet i reformu politika vezanih za željeznicu, a što će dovesti do toga da željeznički promet ponovo postane atraktivan za građane i poslovne ljude u regionu.

Pored ministara prometa, na Samitu su učestvovale i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, Maja Bakran Marcich, zamjenica glavnog direktora za sektor mobilnost i promet (DG Move), Nandita Parshad, direktorica Grupe za održivu energiju (EBRD), Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a za region zapadnog Balkana i mnogi drugi.

Direktorica Parshad je iskazala podršku koju EBRD pruža zemljama zapadnog Balkana u procesu ozelenjavanja svojih privreda i nešto manje od polovine tih investicija je usmjereno ka projektima koji podržavaju zelenu agendu. To je velika prilika koju zemlje zapadnog Balkana ne smiju propustiti i stoga je potrebno da investiraju u svoje željeznice.

Evropska godina željeznice predstavlja dio napora EU u okviru Evropskog zelenog plana sa ciljem prelaska na održivu privredu kroz postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, a jedan od ključnih elemenata ovog plana je uvođenje čistijih i zdravijih oblika prometa, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mitrović u Briselu potpisao INTERBUS sporazum

Mitrović i Momirović potpisali sporazum za obnovu vodnog puta rijeke Save

Večeras obilježavanje završetka projekta izgradnje mosta preko Save kod Gradiške

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo