Svijet     | 13.09.2021. 11:54 |

Preduzeće Wiener Linien u Beču uvelo VR i AR tehnologiju u svakodnevni rad

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 13. septembra (FENA) - Preduzeće za javni gradski prijevoz u Beču "Wiener Linien" planira primjenu naprednih tehnologija povezanih s virtualnom (Virtual Reality- R) i proširenom stvarnošću (Augmented Reality-AR) za održavanje voznog parka i obuku pripravnika, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Do novih tehnoloških promjena u preduzeću dolazi usljed smjene generacija i dolaska mlade radne snage. Za njihovu obuku, uprava preduzeća sa bečkim 3D startupima razvija virtualni trening uz pomoć VR naočala. Saradnici se u radionicama obučavaju o pravilima montaže kao i greškama prilikom montaže. Upute za rad se projiciraju putem VR naočala direktno u vidno polje korisnika, dok ruke ostaju slobodne za postepeno provođenje neophodnih koraka u radu. Prednosti su, tvrde, očite. Tehnologija olakšava rad, čini radne procese sigurnijim te štedi vrijeme.

- Vozila javnog prijevoza u Beču su mobilni računalni centri kompleksne tehnologije koja brine o sigurnosti i udobnosti putnika. Za bolje održavanje modernih vozila u budućnosti važno je da saradnici uvijek budu u toku sa najnovijim razvojem tehnologije. S projektima poput ovog postaje jasno kako funkcioniše digitalizacija u pametnom gradu -  objašnjava Peter Hanke, član gradske i pokrajinske vlade za bečka javna preduzeća.

Naime, tehnologije su u tolikoj mjeri napredovale da VR i AR primjenu ne nalaze samo u oblasti igara nego i u industriji.

"Wiener Linien" već od 2019. godine istražuju prototipove za korišćenje, od održavanja metroa do virtuelnih treninga o sigurnosti.

Mladi uposlenici pružaju intenzivnu podršku pri razvoju programa za održavanje voznog parka. Uspješno su završeni projekti poput AR aplikacije za virtuelno predstavljanje postupka popravki kočionog sistema vozila ili CO2 semafor koji je razvijen tokom pandemije koronavirusa a pokazuje vrijednost CO2 u prostoriji i daje znak kad je potrebno provjetravanje.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta