Ekonomija     | 13.09.2021. 10:00 |

Sajam EKOBIS 2021: Elektromobilnost u BiH nije bliska budućnosti, već sadašnjica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Aktivnosti i zalaganja Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH koja djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, prepoznali su organizatori sajma Ekobis 2021. Privredne komore USK, te je elektromobilnost bila centralna tema ovogodišnjeg sajma ekologije, održanog u Bihaću od 9. do 12. septembra 2021.

U okviru konferencijskog dijela prisutnima je približen pojam elektromobilnosti i trendovi u svijetu, ali i izazovi i prilike na putu razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini. 

Tokom izlaganja istaknuto je da elektromobilnost u BiH nije nadolazeći trend i bliska budućnost, već sadašnjica, ali na putu razvoja elektromobilnosti u BiH ključni izazovi su nedostatak poticaja, kao i zakonska regulativa koja ne raspoznaje pojam elektromobilnosti, i dodatno je usložnjava, naročito kad je razvoj infrastrukture u pitanju, jer je potrebno ishodovanje građevinske dozvole koja vremenski i administrativnim procedurama usporava proces.

Osim konferencijskog dijela, organizirana je i panel diskusija, te nagradna igra za prisutne u cilju promocije elektromobilnosti i razvijanja svijesti u zaštiti okoliša. Panelisti su istakli da nažalost BiH i Kosovo su jedine zemlje u regionu koje nemaju nikakvih poticaja za kupovinu električnih vozila.

Posebnu pažnju posjetilaca sajma privukla je izložba električnih vozila, koje su imali priliku uživo vidjeti i doživjeti.

U zaključku panel diskusije istaknuto je da je doprinos električnih vozila, osim u pogledu zaštite okoliša i ljudskog zdravlja nultom emisijom CO2, od značaja za BiH, jer doprinose kompletnom prosperitetu društvene zajednice, s obzirom da je struja prirodni resurs BiH, čija povećana potrošnja za posljedicu ima i niz drugih posljedičnih ekonomskih benefita, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Hrnjić: EKOBIS je svojevrsni brend grada na Uni

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo