Ekonomija     | 13.09.2021. 09:31 |

Živković: Pred Komisijom za vrijednosne papire vrlo obiman posao

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Pred novim sazivom Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je vrlo obiman posao - donošenje cijelog niza odluka temeljem podnesaka koji sežu od upisa nadzornih odbora dioničkih društava u registar kod Komisije, kao preduvjeta za upis u registar kod nadležnog suda, preko davanja suglasnosti na članove upravljačkih struktura raznih poslovnih subjekata na tržištu kapitala.

Tu je i dokapitalizacija dioničkih društava kroz emisiju vrijednosnih papira, a prije svega banaka i osiguravajućih društava kojima je takva dokapitalizacija uvjet kod njhovog regulatora za održavanje dozvole za rad. Predstoje i odobravanja ponuda za preuzimanje dioničih društava, tzv. tendera, odobravanja spajanja i pripajanja dioničkih društava i još mnogo toga -  rekao je za Agenciju Fena  zamjenik predsjednika Komisije Matej Živković nakon što je Federalni parlament potvrdio imenovanje novog saziva ovog tijela.

Živković navodi i da Komisija, temeljem zakonskih ovlasti i obaveza, u idućem razdoblju treba da donese cijeli niz podzakonskih akata kojima će revitalizirati tržište kapitala i učiniti ga atraktivnim, kako domaćim tako i inozemnim investitorima.

- Mišljenja sam da je cijeli 'šušur' oko imenovanja Komisije potrebno iskoristiti kako bi se fokus i interes javnosti pozicionirao na tržište kapitala kao financijski sektor s visokim potencijalom koji više od desetljeća stoji malo ili nikako iskorišten. Moguće je cijelu ovu priču, s dosadašnjim negativnim odjekom u javnosti, okrenuti u pozitivnom smjeru i dati joj afirmativnu konotaciju ako interes javnosti neće splasnuti kako oko same Komisije i  onoga što ona radi, tako i oko tržišta kapitala u cijelosti - rekao je također Živković.

O predstojećem periodu, u kontekstu regulatornih ovlasti, on je naveo da će predložiti kolegama inoviranje legislative u području tržišta kapitala da bi postala liberalnija i privlačnija investitorima te drugim subjektima 'kako bismo značajan potencijal koji stoji neaktivan ili je angažiran uz minorne prinose, odnosno zapriječen rigidnim regulatornim ograničenjima, stavili u funkciju ekonomskog razvoja Federacije'.

Matej Živković jedan je od petorice članova novog saziva Komisija za vrijednosne papire FBiH čije je imenovanje potvrđeno nakon gotovo dvogodišnjeg zastoja rada tog tijela.

Prema propisima, Odluku o imenovanju donio je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara uz neophodnu pisanu saglasnost dvoje dopredsjedavajućih, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

Da bi stupila na snagu, odluku mora potvrditi dvodomni Federalni parlament što se i desilo prošlog četvrtka, kada je Dom naroda dao saglasnost na sjednici, a ranije i Predstavnički dom. Preciznije, potvrđena je Čavarina odluka o razrješenju dosadašnjih i imenovanju novih članova ovog tijela koje ima čitav spektar nadležnosti, veoma bitnih za tržište kapitala, ukupnu finansijsku i ekonomsku stabilnost.

Odlukom su, zbog isteka mandata, razriješeni dužnosti Hasan Ćelam kao predsjednik Komisije i Matej Živković kao član, a imenovani novi dužnosnici - Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika, kao i članovi Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

O tome koliko je bitno funkcioniranje Komisije u punom kapacitetu svjedoči i apel jednog od delegata koji je uoči prošlosedmične sjednice Doma naroda pozvao kolege da podrže imenovanje i "skinu omču oko vrata privredi" u Federaciji i državi BiH, pomognu privredi bar na taj način, kako je dodao, budući da se posljedice skoro dvogodišnjeg nefunkcioniranja Komisije itekako osjećaju u zastoju investicija i projekata.

Ova komisija, naime, nije funkcionirala u punom sastavu od novembra 2019. godine. Mnogo je blokiranih procesa zbog toga, naglašavali su u međuvremenu iz Udruženja poslodavaca FBiH i s više drugih adresa.

Komisija za vrijednosne papire FBiH, uz druge nadležnosti, ima i široke regulatorne ovlasti - između ostalog reguliranje uvjeta, načina izdavanja i prometa vrijednosnih papira; odobravanje izdavanja dionica i drugih vrijednosnih papira preduzeća i banaka; odobravanje izdavanja vrijednosnih papira društava za upravljanje fondovima, investicijskih fondova, uzajamnih fondova i drugih pravnih osoba,reguliranje uvjeta i načina izdavanja obveznica kantona i općina; propisivanje pravila i nadzor prometa vrijednosnih papira, koji je zasnovan na razmjeni vrijednosnih papira i sistemu kotiranja, putem elektronskih sredstava; zaštitu interesa investitora; propisivanje i nadzor primjene standarda upravljanja dioničkim društvima. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo