Kultura     | 13.09.2021. 09:21 |

'Životinjska farma' pobjednička predstava 9. Juventafesta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Publika devetog Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva 'Juventafest'  u pet dana imala je priliku pogledati pet predstava iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a stručni žiri u sastavu Daria Lorenci Flatz, Željko Milošević i Nermin Hamzagić dodijelio je Grand Prix članovima Omladinskog pozorišta DADOV Srbija za predstavu 'Životinjska farma'.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi 'Ko je meni Antigona' i mladim glumicama Teleport teatara i Omladinske pozorišne scene Paraćin (Srbija). Učesnici su se družili i na radionicama plesa, maske, lutkarstva i forum teatra, a učili su od stručnjaka iz tih oblasti glumice Aleksandre Spasojević, koreografkinje Jasmine Prolić, glumice Maje Lučić te profesora sociologije Demira Mekića.

- Njihove gotovo savršene performanse i rezultate rada, tokom četverodnevnih radionica, publika je imala priliku vidjeti uoči svečane dodjele nagrada. Vrijedi istaći i da je 2019. godine, u saradnji s Udruženjem 'Život s Down Sindromom', Juventafest postao dio pokreta za inkluziju te su i na ovogodišnjim radionicama učestvovati mladi s Down sindromom - navodi se.

Ovogodišnji festival obilježio je i nastavak saradnje s USAID-om, kroz projekt izgradnje mira PRO-Budućnost, koji je i ove godine s radošću podržao 'Juventafest', cijeneći kreativnost i energiju koja doprinosi kulturnom životu naše države  i aktivnom angažmanu mladih ljudi.

Ta vizija je temelj Platforme za mir pomenutog projekta, koju je dan ranije (11. septembra) potpisala direktorica Festivala Jasna Diklić, potvrđujući time zalaganje svih učesnika Juventafesta i partnerstvo s projektom PRO-Budućnost.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Jedanaesti Juventafest od 6. do 10. septembra u Sarajevu

'Naš razred' iz Splita pobjednička predstava 10. Juventafesta

Predstava 'Solo za sedam' iz Pule ispraćena ovacijama na Juventafestu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom