Svijet     | 12.09.2021. 18:52 |

Prvi izborni dan u Norveškoj

FENA Internet

OSLO, 12. septembra (FENA) - Norvežani su u nedjelju izašli na birališta tokom prvog od dva dana glasanja na parlamentarnim izborima koji se održavaju u trenutku kada dominira sve veći jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promjene i različita stajališta o tome kako bi se proizvodnja nafte trebala prilagoditi energetskoj tranziciji.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da opoziciona Laburistička stranka ima šanse da zamijeni koaliciju premijerke Erne Solberg koju predvode konzervativci, ali laburistima će biti potrebna podrška još najmanje dvije stranke kako bi osigurali parlamentarnu većinu.

Čovjek za kojeg se predviđa da bi mogao postati premijer nakon glasanja 12. i 13. septembra čelnik je laburista Jonas Gahr Stoere i obećao je riješiti nejednakost nudeći porezne olakšice za porodice s niskim i srednjim prihodima te različite stope za bogate.

Prema statističkim podacima jedan posto najbogatijih Norvežana plaća nižu stopu poreza na dohodak od onih koji zarađuju srednju plaću, dok je udio djece koja žive u kućanstvima s niskim prihodima porastao s 3,3 posto u 2001. godini na 11,7 posto u 2019. godini.

- Moramo imati društvo s manje razlika, koje su povećane s prošlom vladom - kazao je Stoere Reutersu na marginama nedavnog događaja organiziranog u okviru izborne kampanje.

Pitanja nejednakosti i klimatske promjene ključna su u izbornoj kampanji, a ankete pokazuju da bi sve manje zastupničkih mjesta u parlamentu moglo pripasti strankama i zastupnicima koji žele smanjiti bušenje nafte i plina jer su to osnovni izvor radnih mjesta.

Stoere se nada da će laburisti, Stranka centra i Socijalistička ljevica osvojiti većinu, te da će postizborni pregovori omogućiti povratak trostranačke koalicije koja je vodila Norvešku između 2005. i 2013. godine.

No, ovaj ishod nije siguran. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi Stoere mogao postati ovisan ili o Crvenoj stranci koja želi društvene reforme utemeljene na marksističkoj ideologiji ili o Zelenoj stranci koja želi zaustaviti norvešku proizvodnju nafte do 2035. godine.

Stoere kaže da će se njegova vlada usredotočiti na smanjenje emisije CO2 u zemlji u skladu s Pariškim sporazumom iz 2015. godine, ali je odbacio sve ultimatume u vezi s naftom, tvrdeći da Norveška mora izbjeći veliki gubitak radnih mjesta u svojoj najvećoj izvoznoj industriji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Plenković: HDZ treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Benčić: Možemo najviše narastao, još uvijek se HDZ može skinuti s vlasti

Grbin: Sutra počinju razgovori koji će Hrvatsku učiniti boljom zemljom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana