Ekonomija     | 12.09.2021. 10:33 |

Švedska i Vlada KS izdvajaju 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Švedska osigurali su 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva.

Cilj je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva.  

Sporazum o finansiranju na projektu povećanja energetske efikasnosti kroz subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo potpisat će predstavnici Ministarstva i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u ponedjeljak, 13. septembra.

UNDP će implementirati aktivnosti u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji finansira Švedska, a koji je posvećen kreiranju uvjeta za investicije u povećanje energijske  efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj "zelenih radnih mjesta", poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Švedska ministrica evropskih poslova dolazi u službenu posjetu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo