Bosna i Hercegovina     | 11.09.2021. 14:32 |

Otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) -Svetom misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova i svečanom akademijom danas su otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, saopćilo je Tajništvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

 Euharistijsko slavlje u katedrali predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita uzoriti Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s: apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, biskupom šibenskim i predstavnikom HBK-a mons. Tomislavom Rogićem, biskupima BK-a BiH, provincijalima i okupljenim svećenicima. Također su sudjelovali i članovi Skupštine Sinode koji su tom prigodom imali Ispovijest vjere.

 U prigodnoj propovijedi kardinal je podsjetio na dugu povijest prisustva Katoličke Crkve na području Vrhbosanske nadbiskupije, spomenuvši pronađene ostatke ranokršćanskih bazilika u: Brezi, na Barama (župa Solakova Kula), Uzdolu, Lepenici, Sarajevu, Zenici…

-Osjećam potrebu kratko podsjetiti na neke činjenice iz naše ne tako davne prošlosti kako bismo lakše shvatili potrebu sazivanja Sinode, koja je, prije svega, poziv da se svi zajedno hrabro i odlučno zauzmemo oko oporavka i opstanka na ovim prostorima, po primjeru naših predaka koji su nam u baštinu ostavili vjernost Bogu, Crkvi, krsnom savezu, svojoj rodnoj grudi i obiteljskom ognjištu- istaknuo je vrhbosanski nadbiskup i naglasio kako mjesna Crkva ni od koga ne traži nikakve privilegije, nego želi uživati svoje pravo i slobodu te na istim prostorima ostati i opstati u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom kao članom apostolskog zbora i u zajedništvu s Petrom današnjih dana, odnosno s Rimskom Crkvom.

-Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, koju danas svečano otvaramo, želi također dati svoj doprinos uklanjanju svih predrasuda i podjela, a nadasve potaknuti i ohrabriti svoje sinove i kćeri da se uz pomoć i snagu evanđelja zauzetije zalažu oko misionarskog i evangelizacijskog poslanja Crkve kako bi Božja riječ bila temelj, svjetlo i izvor nastojanja oko izgradnje kraljevstva Božjega već ovdje na zemlji- poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Poslije euharistijskog slavlja uslijedila je svečana akademija u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije gdje su se kao gosti pridružili i reis- ul- ulema Husein ef. Kavazović te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Tom prigodom su se obratili: kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, generalni tajnik Sinode dr. vlč. Mario Bernadić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Isto tako pročitana je poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te limburškog biskupa i predsjednika Njemačke biskupske konferencije mons. Georga Bätzinga koji je poslao video poruku.

Sinoda sa zasjedanjima nastavlja u subotu, 18. septembra  u prostorijama Svećeničkog doma kada će članovi raspravljati o dijelu dokumenta koje je pripravilo Eklezijalno-pravno povjerenstvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, saopćilo je Tajništvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Umjesto prijema, nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 240.000 KM za Siriju i Tursku

Vrhbosanska nadbiskupija pomaže Turskoj i Siriji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta