Bosna i Hercegovina     | 11.09.2021. 11:32 |

U Kantonu Sarajevo 106 novozaraženih, dvije osobe preminule od Covid-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) -Nakon laboratorijskog testiranja 946 uzoraka, proteklog dana je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavio 87 zaraženih. Dvije osobe su preminule od posljedica te infekcije, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

 Trenutno je na bolničkom liječenju 159 pacijenata, od kojih je 126 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 99 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 60. Nema pacijenata na respiratoru, šest koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih 13 koristi kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo s  današnjim danom  bilježi 885 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.047 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 55.430 osoba zaraženih koronavirusom i 53.223 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo , u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 121, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 202.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 268 pacijenata, od kojih je 10 transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 797 PCR briseva.

 U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 2.505 doze vakcina, i to: 1.458 na Zetri, 956 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 91 doza putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija  se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz tog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!