Bosna i Hercegovina     | 10.09.2021. 18:36 |

Konstituiran Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 10. septembra (FENA) - Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju Tuzlanskog kantona održao je danas konstituirajuću sjednicu. Radi se o stručnom i savjetodavnom tijelu koje je ne tako davno, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkom radu, imenovala Vlada TK u sistemu naučnoistraživačke djelatnosti i tehnološkog razvoja. Čine ga osam predstavnika naučnih radnika i jedan predstavnik privrede.

Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju pratit će stanje i razvoj naučnoistraživačkog rada i tehnološkog razvoja u Kantonu i predlagati mjere za unaprjeđenje, davati preporuke s ciljem razvoja naučnoistraživačke infrastrukture i obuke nove generacije naučnika.

To savjetodavno tijelo predlagat će i mjere za afirmaciju i napredovanje naučnoistraživačkog kadra i rada, kao i način finansiranja naučnoistraživačkog rada.

- Očekivanja Vlade TK i resornog ministarstva u tom kontekstu su velika. Imenovanjem Savjeta, sistem naučnoistraživačke djelatnosti i rada izdižemo na viši nivo. Imat ćemo priliku i da implementiramo sve što je zakonom propisano kao nadležnosti Savjeta i kao nadležnosti Vlade TK i resornog ministarstva - izjavio je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Fuad Mešanović.

Predsjednik Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju Vedad Pašić kazao je da je osnovni cilj tog tijela da bude savjetodavno Vladi TK i Ministarstvu obrazovanja i nauke TK u svim aspektima koji se tiču razvoja nauke i tehnologije ' kojima se, kako je naveo, posljednjih godina nije posvećivala pažnja'.

- Radit ćemo na većem ulaganju u istraživanja naših vrhunskih istraživača i mladih istraživača te poticanje mladih ljudi da se bavi naukom jer novac koji se uloži u nauku i naučnoistraživački rad vraća se dugovoročno 20 puta više - naglašava Pašić.

Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju predlagat će i naučnoistraživačke projekte od interesa za Kanton, kao i projekte za jačanje kapaciteta i poboljšanja uslova istraživanja i razvoja, te davati prethodno mišljenje na podzakonske propise, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK. 

Ostali članovi, predstavnici naučnih radnika su Bahrija Umihanić, Jasmina Husanović, Dženeta Omerdić, Alma Dizdarević, Midhat Jašić, Nermin Sarajlić, Nijaz Tihić te Senad Karić, predstavnik privrede.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Orlić: Konstituirajuća sjednica novog srbijanskog Parlamenta 11. veljače

Vlada HNŽ-a na konstituirajućoj sjednici analizirala zatečeno stanje

Konstituirajuća sjednica Vlade HNŽ-a u novom sazivu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana