Kultura     | 10.09.2021. 18:00 |

Na 'Vareš Classic Festivalu' vrhunski glazbenici iz BiH i inozemstva

FENA Saopćenje

VAREŠ, 10. rujna (FENA) - Deveto izdanje Vareš Classic Festivala – VaClaF, koji će se od 23. rujna do 2. listopada održati na području općine Vareš, ove će godine kroz temu "ethos" predstaviti vrhunsku glazbenu umjetnost i umjetnike iz BiH i inozemstva.

Polazeći od izvorišta vlastitog ethosa, orijentiranog na vrhunsku glazbu u najširem smislu riječi, ovogodišnji festival predstavit će fenomenalne izvođače različitih generacija i žanrovskih opredjeljenja - od mladih nada do iskusnih profesora, od rane glazbe baroka, preko vječnih klasika, tanga, perzijske glazbe, sevdaha, do suvremenih djela živućih skladatelja.

"Suočeni s iznimnim vremenima, primorani na prilagodbu, deveto izdanje VaClaF-a ponudit će ponovno sve koncerte i sadržaje potpuno besplatno, ali ovaj put, uz poštivanje svih epidemioloških mjera", priopćili su organizatori.

Festival će 23. rujna svečano otvoriti austrijska pjevačica bh. korijena Nataša Mirković, uz francuskog serpetnistu Michela Godarda i to raznolikim programom rane i etnom inspirirane glazbe.

Njih dvoje će nastupiti i sljedeći dan, 24. rujna uz Oberton String Octet, jedan od najperspektivnijih mladih austrijskih ansambala u programu "Tangabile".

Za 25. rujna najavljen je kanadski glazbenik perzijskih korijena Amira Amirija, koji će na santuru predstaviti jedinstven autorski program, a 26. rujna udružit će svoje snage s Oberton oktetom u središnjem programu festivala Miholjskom koncertu pod ovogodišnjom temom "ethos". Kao solistice pridružit će se i Ivana Nikolić na oboi te Andrea Nikolić na violini i violi, a poseban gost na kontrabasu bit će Fahrudin Strojil iz orkestra Sarajevske filharmonije.

U već tradicionalnom programu "VaClaF Rising Stars" u četvrtak, 30 rujna, predstavit će se mlada bh. violinistica Alma Dizdar, uz Mirona Konjevića na čembalu i Belmu Alić na violončelu. Dan poslije, 1. listopada na programu su mlade nade vareške glazbene scene - najbolji mladi pijanisti Muzičke škole u Varešu.

Svečano zatvaranje ovogodišnjeg VaClaF-a planirano je u subotu, 2. listopada, kada će s nastupiti bh. umjetnik Damir Imamović s prijateljima.

Svi koncerti održat će se u 19 sati u ambijentima stare i župne crkve sv. Mihovila, a mladi pijanisti nastupit će u 18 sati u dvorani Radničkog doma.

Svečano zatvaranje predviđeno je u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu i edukaciju - Radnički dom Vareš.

Ovogodišnji VaClaF, u organizaciji UPG Emil Milo Cipra Vareš, partnerstvu s Kammermusikverein WISE, Župom Vareš, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš i suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, značajno su podržali i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Institut Francais i Francusko veleposlanstvo Sarajevo te prijateljske kompanije i organizacije iz Vareša, kao i pojedinci u Varešu i dijaspori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Vareš - Svečano otvoren rudnik Rupice Adriatic Metalsa - postrojenje za preradu rude u Tisovcima

Pivić sa predstavnicima Adriatic Metalsa BH - U martu otvorenje novog rudnika u Varešu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom