Kultura     | 10.09.2021. 17:44 |

Otvaranje 'Dana arhitekture' 17. septembra na Trgu Jurislav Korenić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Zvanično otvaranje Festivala Dani arhitekture najavljeno je za petak 17. septembar na Trgu kulture Jurislav Korenić, a nastavlja se u subotu 18. i nedjelju 19. septembra u kinu Meeting point gdje će se na glavnoj sceni smjenjivati uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope.

Nedjelja, 19. septembar rezervisana je za predavanja s akcentom na regionalne i bh. arhitekte i projekte.

Za nedjelju su najavljeni mladi kreativci iz tima Sanatorium Premium iz Rusije, koji će se predstaviti kao dio saradnje Dana arhitekture sa Future architecture platform (FAP) i prikazati projekt 'Infrastructures of Care'. FAP platforma predstavlja uravnotežen ekosistem evropskih kulturnih aktera u arhitekturi koji obavljaju određene uloge u složenom evropskom arhitektonskom programu. Dani arhitekture postali su dio platforme u 2020. godini.

Prvi regionalni predavač tog dana bit će Relja Ivanić iz Srbije, arhitektonski fotograf koji radi u saradnji sa arhitektama, institucijama i klijentima na stvaranju originalnih i ikoničnih fotografija arhitekture. Suosnivač je srpske platforme za savremenu arhitekturu Super Prostor, a fokusiran je na savremenu i modernističku arhitekturu.

Među ostalim, najavljeno je predstavljanje i Alessandra Melisa, kuratora Italijanskog paviljona 2021. Otporne zajednice je tema paviljona čiji je cilj prikazati, svom ozbiljnošću i hitnošću, pitanje klimatskih promjena i značajne izazove s kojima se arhitektura mora suočiti. Taj paviljon naglašava kako klimatske promjene izazivaju otpornost urbanih, proizvodnih i poljoprivrednih sistema. Projekt koji je promovisalo italijansko Ministarstvo kulture temelji se na uvjerenju da arhitektura mora značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete života i zdravlja, pružajući odgovarajuće odgovore na epohalne promjene u okolišu i društvu u kojima se nalazimo, suočeni sa današnjicom.

Prvi blok predavanja bit će zaključen dokumentarnim filmom Dana arhitekture i Francesca Degl’Innocentia - Symmetries. Film je nastao u suradnji sa Italijanskim Paviljonom, odgovara na tematiku otpornih zajednica te je premijerno prikazan na Venecijanskom Bijenalu 2021.

Završni blok predavanja Dana arhitekture fokusirat će se na bh. arhitekte, njihove projekte i dostignuća, a prije toga bit će dodijeljena Fresh+Bold nagrada publike za najbolji arhitektonski projekt predstavljen na prethodnom izdanju Dana arhitekture.

- Ulazak na predavanja u kinu Meeting point je uz pozivnice, dok će istovremeno biti besplatno direktno prikazani na Trgu kulture Jurislav Korenić, kao i na društvenim mrežama. Uslov za prisustvovanje svim predavanjima u kinu Meeting point je COVID-pass u digitalnom ili papirnom obliku (potvrda o vakcinaciji, bolovanju ili negativan neki od testova ne stariji od 48h) - navodi se.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počinje manifestacija 'Dani arhitekture', bit će predstavljen i Arhitektonski vodič Sarajeva

Festival arhitekture bit će održan u septembru a tema je 'Olimpijska ahitektura'

Uvaženi arhitekti na manifestaciji 'Dani arhitekture 2021' u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo