Bosna i Hercegovina     | 10.09.2021. 13:37 |

Ramić i Obuća o realizaciji projekata na području BPK-a Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. septembra (FENA) -  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, nastavljajući posjetu Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, danas se sastao sa premijerkom Aidom Obućom s kojom je razgovarao o dosadašnjoj te budućoj saradnji u realizaciji projekata na području tog kantona.

Naglašeno je da se značajan broj projekata realizira u BPK u okviru Regionalnog stambenog programa kojim je predviđeno zatvaranje kolektivnih centara, a čime će veliki broj porodica u sve tri lokalne zajednice adekvatno riješiti svoje stambeno pitanje.

Federalni ministar podsjetio je da će u BPK ukupno biti izgrađeno osam stambenih zgrada te na tri lokacije izvršena sanacija postojećih objekata.

- Značajna je vrijednost tog projekta, mislim da je samo kreditno zaduženje naše oko 11,5 - 12. miliona KM, a ostalo je kontribucija grada ili općina koje su u sastavu kantona, a tiču se lokacija, zemljšta, dokumentacije i tako dalje. Pored toga, mi iz svojih vlastitih transfera ministarstva podržavamo projekte izgradnje stambenih objekata, poljoprivrednike, izgradnju infrastrukture, tako da je unazad nekoliko godina, takođe uloženo oko 4,5 miliona KM na području ovog kantona – kazao je Ramić.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je da resorno federalno ministarstvo u kontinuitetu pruža podršku projektima u svim lokalnim zajednicama na području kantona, gdje su u proteklih nekoliko godina uložena višemilionska sredstva uz napomenu da su pored izgradnje stambenih objekata, od velikog značaja i drugi vidovi podrške.

- Govoreći o ciframa radi se o više od 18 miliona KM, što je jako značajna i konkretna podrška. Takođe, svake godine se i kroz ostale projekte skoro milion KM realizuje na području BPK Goražde direktno iz federalno ministarstva što znači da je ovo vid konkretne brige o toj populaciji - istakla je Obuća.

Naglasila je da je od velikog značaja i projekt rekonstrukcije Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, koji se takođe realizira u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica.

- Grad Goražde odnosno BPK je trebao da riješi imovinsko-pravne odnose i isplati rentu koja je bila preko 150.000 KM, zatim da se odaberu korisnici, uradi idejni projekat i da dođemo sada u fazu izrade glavnog projekta, tako da se nadamo da će, ako sve bude išlo dinamikom koja je definisana, sa 2022. godinom krenuti rekonstrukcija Doma za stara i iznemogla lica – navela je Obuća.

Federalni ministar izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s lokalnim i kantonalnim zvaničnicima u BPK najavivši do kraja godine i nove javne pozive kojima se pruža dodatna prilika za projekte u ovom dijelu BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo