Kultura     | 10.09.2021. 13:30 |

Svečanom misom u Katedrali počinje prva Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) – Svečanom svetom misom u sarajevskoj Katedrali "Srca Isusova“ 11. septembra ove godine bit će otvoreno prvo zasjedanje Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

O motivima sazivanja Sinode, danas su na konferenciji za medije govorili vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Sinode Vinko kardinal Puljić, generalni tajnik Sinode i profesor dogmatike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Sarajevu velečasni Mario Bernadić i profesor pastoralne teologije na KBF-u u Sarajevu i direktor Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II“.

Sinoda, kako je pojasnio kardinal Puljić, znači 'zajedno hoditi' i to je bio smisao sazivanja tog tijela, jer je nakon rata uvidio kako stvari stoje.

- Strašno smo opali brojem vjernika, stvorile su se brojne posljedice rata koje su se uvukle u međuljudske odnose. Vidio sam da sam ne mogu rješavati stvari zato sam htio da zajedno hodimo, svećenici redovnici i laici - da pokušamo vidjeti što ova mjesna crkva može učiniti – kazao je on.

Prvo što su pokrenuli je poziv da se zajednički mole, jer, kao je pojasnio, "mi smo vjernici i znamo da bez Božije pomoći uzalud se organiziramo“. Potom je sastavljena komisija koja će pripremiti materijale, a onda su uslijedile i terenske aktivnosti. Cilj svih tih aktivnosti bio je obnoviti vjerska stajališta.

- Svjedoci smo da su se u zadnje vrijeme urušila moralna načela koja su na neki način sva ispolitizirana, materijalizirana i to nam je bio prvi razlog što smo stavili geslo 'Sve obnoviti u Hristu'. Mi smo kršćani i sve se temelji na vjeri Isusa Krista i zato smo stavili to geslo kako bi zapravo bili vjerodostojni, prepoznatljivi u našem poslanju i u našim stavovima - istakao je Puljić.

Sva naša priprema, dodao je, išla je za tim kako bi sada zajednički održali zasjedanje u kome će se zajednički razgovarati i dogovarati kako da biskup dalje vodi ovu crkvu vrhbosansku, koja je, kako je rekao, sva izranjavanja.

- Lako je obnoviti ono što su mržnja i bombe srušili fizički, ali je vrlo teško obnoviti ono što je srce ranjeno, duša ranjena, ljudima je to potrebno izliječiti, a to jedino može Krist izliječiti, naše savjesti, duše, naše međuljudske odnose i stvoriti život u nadi. Vidimo da nam je jako potrebno u ovim vremenima živjeti iz nade - zaključio je kardinal Puljić.

Profesor Bernardić je podsjetio da Skupštinu prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije čine svećenici, redovnici i redovnice, vjernici laici, te će oni nakon pet zasjedanja donijeti zaključni dokument koji bi u bitnome trebao odrediti budući put kojim će ta nadbiskupija ići.

Neki od zaključaka, naveo je, sa objavljivanjem će proći u službene pravne akte, a oni ostali u tzv. programske nagovore za budućnost. 

U tom smislu, profesor Šimo Maršić, smatra da će nakon pastoralnih zaključaka Sinode biti potrebno zadužiti osobe koje će pratiti što se događa s pastoralom te podržati one strukture i osobe unutar Crkve koji su spremni za pastoralnu preobrazbu i poticati na djelovanje "one koje bi se radije skrili u sigurnost vlastitih struktura".

Nakon određenog vremena trebat će napraviti evaluaciju i vidjeti dokle se došlo s implementacijom zaključaka.

- Smatram da se već s početkom ovog sinodalnog procesa otvorilo novo poglavlje pastoralnog djelovanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i da slijedi zajednički hod svih vjernika zajedno sa svojim pastorima, redovnicima i redovnicama u suodgovornosti i saradnji u aktualnim prilikama u kojima se nalazimo, u kojima ne nedostaje pastoralnih izazova – zaključio je Maršić.

Biskupijska sinoda jedan je od najvažnijih događaja za Vrhbosansku nadbiskupiju u proteklih 30 godina te će u bitnome odrediti budući put ove crkvene pokrajine.

Tokom septembra i oktobra ove godine bit će održano još pet zasjedanja Sinoda.

Skupštinska zasjedanja Sinode započet će svečanom euharistijom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova koju će izravno prenositi BHT 1. Nakon sv. mise uslijedit će radni dio susreta u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije. 

Pogledajte https://fena.ba/video/6454

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11Ig0hRVjIUVeSlZHyYtCyMGpZ2sznvZa?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Umjesto prijema, nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 240.000 KM za Siriju i Tursku

Vrhbosanska nadbiskupija pomaže Turskoj i Siriji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom