Bosna i Hercegovina     | 10.09.2021. 13:03 |

Završne aktivnosti na rekonstrukciji Centra za autizam

FENA Saopćenje

TUZLA, 10. septembra (FENA) - Ugovor o nabavci podstanice za centralno grijanje objekta Centar za autizam u Tuzli danas su, u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak, potpisali predsjednik Udruženja roditelja djece - osoba sa autizmom "URDOSA“ Meho Sadiković i direktorica kompanije "CT-TRADE BH“ d.o.o. Tuzla Dijana Fazlić.

Ta kompanija je u postupku nabavke dostavila najpovoljniju ponudu. Vrijednost ovog projekta je skoro 24.000 KM, rok za izvođenje radova je 75 dana, a radi se o završnim aktivnostima na rekonstrukciji i adaptaciji objekta Centra za autizam u Tuzli.

-Kao privrednom društvu ovaj ugovor nam mnogo znači. Učestvovati u ovakvim projektima za nas je od neprocjenjive važnosti i čast nam je sudjelovati. S tim u vezi, obavezujemo se da ćemo, kao isporučilac podstanice za centralno grijanje, u skladu s odredbama ugovora i predviđenim rokom podstanicu isporučiti i ugraditi u objekat Centra - navela je direktorica Fazlić.

Udruženje URDOSA, na osnovu Sporazuma o načinu realizacije Projekta adaptacije i rekonstrukcije objekta "Centar za autizam Tuzla“ koje je potpisalo s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak, realizira projekt rekonstrukcije i adaptacije objekta Centra za autizam.

-Radi se o jednom glamuroznom projektu, prvom Centru za autizam u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu evropske konvencije koje propisuju obavezu na načine postupanja sa osobama sa autizmom, možemo reći da je ova vlada, sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak, otvorila određene puteve ka euroatlanskim integracijama - kazao je Sadiković, dodajući da su u završnoj fazi i radovi na vanjskom uređenju objekta.

Osim nabavke postranice, na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada je doznačila i dodatnih 77.678.71 KM Udruženju za potrebe vanjskog uređenja prostora oko Centra.

-Ovaj čin potpisivanja ugovora o isporuci podstanice za centralno grijanje je jedan svečani završni čin u procesu izgradnje objekta Centra za autizam. On nosi posebnu emociju. Kada je u pitanju finansijska konstrukcija ovog objekta, do sada je utrošeno oko 1,1 milion KM. Oko dvije trećine od tog iznosa osigurala je Vlada Tuzlanskog kantona, dok je jedna trećina osigurana od donatora. Kako bismo što prije završili sve radove na objektu, Vlada je jutros URDOSA-i doznačila i sredstva za radove koji se već izvode na vanjskom uređenju objekta. I ovi radovi su pri kraju - rekao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić.

Najavio je da će se uskoro pristupiti i unutrašnjem uređenju i opremanju objekta, a Ministarstvo će vrlo skoro uraditi i Zakon o osnivanju JU Centar za autizam, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Osigurana sredstva za izgradnju prvog bh. centra za autizam (VIDEO)

Huskanović: Što prije završiti izgradnju Centra za autizam u Tuzli

Omogućen nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana