Svijet     | 10.09.2021. 12:04 |

Kina prodaje dio zaliha nafte zbog rastuće inflacije i energetskih troškova

FENA Internet

HONG KONG, 10. septembra (FENA) - Kina kreće u prodaju dijela svojih zaliha nafte koju drži u strateškim rezervama, u pokušaju da snizi cijene na tržištu, što je prvi takav potez u historiji kada se radi o zemlji koja je najveći uvoznik nafte na svijetu i drugi najveći potrošač, javlja Sky News. 

Državni ured za rezerve roba i žitarica najavio je u četvrtak uvečer da će prodavati sirovu naftu iz svojih nacionalnih rezervi u serijama. Kina namjerava naftu prodati rafinerijskim i petrohemijskim kompanijama.

- Stavljanje nacionalnih rezervni sirove nafte na tržište putem otvorene aukcijke bolje će stabilizirati ponudu i potražnju na domaćem tržištu i učinkovito jamčiti nacionalnu energetsku sigurnost - navodi se u saopćenju ureda, dodajući da bi prodaja zaliha nafte "umanjila pritisak na proizvodne kompanije zbog rastućih cijena sirovina".

Cijene nafte pale su na najniže razine u dvije sedmice nakon što je Kina objavila svoj plan.

Brent indeks, kao jedan od vodećih mjerila globalne cijene sirove nafte, pao je za 1,6 posto, dok je 'US oil' indeks pao za 1,7 posto.  Posljednji put trgovali su na 71,85 USD, odnosno 68,45 USD po barelu.

Kineska vlada nije precizirala koliko sirove nafte na kraju planiraju prodati, ali gomilanje rezervi je od velike važnosti za Kinu.

Zemlja se u velikoj mjeri oslanja na stranu naftu kako bi pokrenula svoju ekonomiju i godinama radi na jačanju svojih hitnih zaliha nafte.

Kina ne objavljuje mnogo podataka o svojim rezervama nafte, ali je 2017. rgodine objavila da je uspostavila devet velikih baza za naftne rezerve širom zemlje, s ukupnim kapacitetom od 37,7 miliona tona.

Država je također navela da želi imati 85 miliona tona nafte u zalihama za hitne slučajeve do kraja 2020. godine, što je gotovo isto onoliko koliko Sjedinjene Države drže imaju u svojim strateškim rezervama nafte, najvećim zalihama na svijetu. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta