Kultura     | 10.09.2021. 09:49 |

Tuzla - Promovirane dvije knjige autorice Enise Gološ

FENA Amira Banjić

TUZLA, 10. septembra (FENA) - Promocija knjiga „Teorija i praksa u nastavnom procesu“ i „Ekspresivna leksika u Huminom djelu“, autorice Enise Gološ, promovirana je sinoć u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Tokom promocije konkretnije o knjizi „Teorija i praksa u nastavnom procesu“ govorila je promotorica prof. Azra Mujkanović te ukazala na važnost knjige kao jednoj od prvih knjiga koja sadrži nastavne pripreme naslonjene na nastavni proces svih uzrasta u sistemu obrazovanja te da će biti od velikog značaja za unapređenje obrazovanja, u skladu sa savremenim tokovima.

„Ima jako puno inovativnih nastavnika, nastavnika koji rade na svom stručnom usavršavanju, i težnji da naše obrazovanje dostigne jedan zavidan nivo, da postignemo onaj kvalitet koji je neophodan da bi ustvari ono što učenici uče bilo svrsishodno. Dakle, nije važno naučiti neku lekciju i kazati o njoj napamet, nego je važno da ono što učenik uči zna i da primijeni. To primijenjeno znanje je nama interesantno“, kazala je autorica.

O značaju knjige „Ekspresivna leksika u Huminom djelu“, govorila je doc. dr. Indira Šabić. Ova knjiga sadrži opisano leksičko blago Hercegovine: lekseme, frazeme, ekspresive grupisane po određenim principima na osnovu široke lepeze književnog stvaralaštva Hamze Hume.

„Budući da se Humo dugo nalazio nekako na marginama, zapostavljen možda pored i nepravedno više protežiranim Selimovićem, Ćopićem, Andrićem pa i Ćatićem s kojim je vrlo često i drugovao. Našavši se na tim marginama i to više nekako na domaćem terenu nego u Evropi jer de facto je da je Grozdanin kikot zabilježio više izdanja na njemačkome jeziku nego na bosanskom. Dakle, to govori u prilog tome koliko smo se mi zapravo s nemarom ophodili prema tom vrlo važnom bosanskohercegovačkom piscu. Hvala profesorici Gološ, koja je uradila ovako ozbiljnu studiju“, poručila je Šabić u izjavi za FENA-u.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta