Kultura     | 10.09.2021. 09:01 |

Napretkovac Dalibor Nikolić predstavit će se performansom 'Artwear' u Varaždinu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. rujna (FENA) - Član HKD "Napredak" Glavna podružnica Mostar, mostarski umjetnik Dalibor Nikolić - Dala predstavit će večeras svoj performans na dvadesetom jubilarnom izdanju Dana performansa pod nazivom "Sutra" u Varaždinu.

Nikolić će prikazati performans "Artwear" u 19 sati na Trgu M. Stančića.

Podsjetimo, "Artwear" predstavlja umjetničko djelo koje je u kamenu izradio Nikolić. Riječ je o panciru s krilima anđela pod nazivom "Stone carved jacket" ili "kamena jakna" iz 2014. godine.

Otvorenjem izložbe "Povratak kapetana" Zlatana Dumanića te "Monetarnim performansom" Ivana Šeremeta, u Varaždinu su u četvrtak počeli jubilarni 20. dani performansa koji će se pod nazivom "Sutra", u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin, održavati do nedjelje, 12. rujna.

Ovogodišnji Dani performansa temom se okreću sutrašnjici, a programom gledaju na povijest performansa.

Publici će se uz Dalibora Nikolića predstaviti, Ivana Ivković, Ivan Mesek, Darwin Butković, Bojan Mucko, Vanja Babić i Alen Novoselec, a najavljena je i sadnja drvoreda koji će komemorirati velikane hrvatskog performansa.

Interpretacija je to akcije barda performansa Josepha Beuysa pod nazivom "7000 hrastova", rekao je Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja.

"Performans je živa forma. Drvo raste, a i utjecaj tih umjetnika će s godinama sve više rasti kao i drva koja će biti trajno posađena u Varaždinu", kazao je.

Autor koncepcije Dana performansa je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi koji je, govoreći o Dumanićevoj izložbi u palači Sermage, istaknuo kako će publika vidjeti manji dio radova tog splitskog umjetnika.

"Izložba je prilagođena prostorima palače, fantastično se uklopila s murano lusterima koji također u sebi imaju taj mediteranski duh. Dumanićevi brodovi i ta ljubav i strast prema životu koji su tako barokno bujni, lijepo se slažu zajedno", kazao je Franceschi.

Otvorivši manifestaciju, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj je istaknuo da Dani performansa, kao i Trash Film Festival, koji se ovih dana također održava u Varaždinu, daju drukčiji prizvuk kulturi u gradu.

U sklopu Dana performansa koje podupire Ministarstvo kulture i medija održat će se i okrugli stol o 20 godina performansa u Varaždinu, a bit će prikazano i nekoliko dokumentarnih filmova te postavljena izložba beogradskog umjetnika Zorana Todorovića, priopćeno je iz HKD Napredak.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!