Bosna i Hercegovina     | 10.09.2021. 09:25 |

Inspekcija nastavlja svim kapacitetima nadzirati poštivanje epidemioloških mjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Inspekcija je u augustu izvršila 1.796 nadzoranado poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Nadzor se nastavlja svim raspoloživim kapacitetima te se poduzimaju aktivnosti iz inspekcijske  nadležnosti na sprečavanju daljnjeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

- U toku augusta 2021. godine, prema trenutno dostupnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, kada je kod 67 subjekata uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 67 prekršajna naloga u iznosu od 87.300 KM. Inspektori su također izrekli 191 rješenje o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera i izdali šest rješenja o zabrani rada. Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne urpave za inspekcijske poslove u  Zeničko-dobojskom kantonu (500) i Kantonu 10 (420) - navedeno je u saopćenju.

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u augustu izvršili 107 nadzora te utvrdili sedam prekršaja, zbog čega su uručili prekršajne naloge u iznosu 13.000 KM te izdali 12 rješenja o otklanjanju nedostataka i šest rješenja o zabrani rada.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Federalna uprava za iunspekcijske poslove napominje da su kazne za prekršaje propisane  Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM. Prenošenje zarazne bolesti je i krivično djelo u smislu Krivičnog zakona FBiH.

Uprava za inspekcije apeluje građanima i privrednim subjektima da se pridržavaju propisanih mjera i osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Inspektori FUZIP u prvih šest mjeseci izvršili 76.037 inspekcijskih nadzora

Nakon prijave TI BiH inspekcija zabranila rad ljekarima u Živinicama koji su radili bez dozvole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'