Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 17:30 |

Objavljen Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2020. 

Revizijom je obuhvaćena i implementacija preporuka datih u Izvještaju za 2019. kada je dato ukupno 45 preporuka, od kojih je osam u potpunosti realizovano, 18 djelomično, 18 preporuka nije realizovano, dok za jednu preporuku nije bilo moguće dati ocjenu realizacije.

Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine predstavlja zbrini izvještaj svih budžetskih korisnika i daje ukupnu sliku budžetske potrošnje na nivou institucija BiH. U tom smislu izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH koji je revidiran predstavlja zajedničku odgovornost budžetskih korisnika, Ministarstva finansija i trezora i Vijeća ministara BiH.

Ured je u ovogodišnjem izvještaju iskazao mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje kako na finansijski izvještaj, tako i na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima.

Osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na finansijski izvještaj je nerealno iskazana pozicija stalnih sredstava u bilansu stanja, zbog izostanka evidentiranja nekretnina i neriješenog statusa državne imovine.

Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020., i pored Zakonom jasno definisanih procedura i rokova, nije usvojen pravovremeno, već tek u julu 2020., a finansiranje institucija BiH i servisiranje međunarodnih obaveza je većim dijelom godine vršeno na osnovu odluka Vijeća ministara o privremenom finansiranju.

Neblagovremeno usvajanje budžeta onemogućava budžetske korisnike da na vrijeme pokrenu planirane procedure javnih nabavki za kapitalna ulaganja, nepovoljno utiče na ostvarivanje ciljeva institucija, a poslovnu klimu čini neizvjesnom. Navedeno je bila osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima.

Izvještajem se nastojao sagledati cjelokupan sistem planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta, kao i značajniji procesi u neposrednoj vezi s planiranjem i izvršenjem budžeta institucija BiH za 2020. Izvještaj sadrži 47 preporuka upućenih Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Cjelokupan tekst izvještaja dostupan je na web stranici www.revizija.gov.ba, saopćeno je iz Ureda za reviziju. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo