Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 16:10 |

Komisija za vrijednosne papire FBiH ponovno može da radi

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) – Imenovan je novi saziv Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.

To se desilo u današnjem nastavku 12. redovne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kada je nakon ranijeg odobravanja u Predstavničkom domu, konačno potvrđena odluka o razrješenju dosadašnjih i imenovanju novih članova ovog tijela koje ima čitav spektar nadležnosti, veoma bitnih za tržište kapitala, ukupnu finansijsku i ekonomsku stabilnost.

Odlukom su, zbog isteka mandata, razriješeni dužnosti Hasan Ćelam kao predsjednik Komisije i Matej Živković kao član, a imenovani novi dužnosnici - Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika, kao i članovi: Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

O tome koliko je bitno funkcioniranje Komisije u punom kapacitetu, svjedoči i jučerašnji apel jednog od delegata da Dom naroda danas "skine omču oko vrata privredi" u Federaciji i državi BiH, pomogne privredi bar na taj način, kako je naveo, budući da se posljedice njenog skoro dvogodišnjeg nefunkcioniranja itekako osjećaju u zastoju investicija i projekata.

Ova komisija, naime, nije funkcionirala u punom sastavu od novembra 2019. godine. Puno je blokiranih procesa zbog toga, naglašavali su u međuvremenu iz Udruženja poslodavaca FBiH i s drugih adresa.

Nakon javnog konkursa, odluka o imenovanju novih članova nije u prvi mah potvrđena u Parlamentu jer je iz opozicije prigovoreno da od predloženih pet članova Komisije nijedan nije Srbin. Bilo je također primjedbi da su neki od predloženih politički aktivni, što je nedopustivo za članstvo u ovom tijelu.

Konkurs je ponovljen, pa je u međuvremenu potvrdu novom članstvu dao Predstavnički dom te danas i Dom naroda, čime su se stekli uvjeti za operativnost tijela.

Odluku je, prema proceduri, prethodno donio i u dvodomni Parlament FBiH uputio na konačno potvrđivanje predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uz neophodnu pisanu saglasnost dopredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. U aktu upućenom iz Čavarinog kabineta je navedeno da odluka stupa na snagu danom potvrde u Parlamentu FBiH te će biti objavljena u Službenim novinama.

Komisija za vrijednosne papire FBiH, uz druge nadležnosti, ima i široke regulatorne ovlasti - između ostalog reguliranje uvjeta, načina izdavanja i prometa vrijednosnih papira; odobravanje izdavanja dionica i drugih vrijednosnih papira preduzeća i banaka; odobravanje izdavanja vrijednosnih papira društava za upravljanje fondovima, investicijskih fondova, uzajamnih fondova i drugih pravnih osoba,reguliranje uvjeta i načina izdavanja obveznica kantona i općina; propisivanje pravila i nadzor prometa vrijednosnih papira, koji je zasnovan na razmjeni vrijednosnih papira i sistemu kotiranja, putem elektronskih sredstava; zaštitu interesa investitora; propisivanje i nadzor primjene standarda upravljanja dioničkim društvima. 

Osim odluke o potvrdi imenovanja Komisije za vrijednosne papire, Dom naroda je na današnjoj sjednici prihvatio po skraćenom postupku Prijedlog zakona sasvim drugačije materije - o roditeljima njegovateljima u FBiH, koji je utvrdila Federalna vlada.

Prema obrazloženju predlagača, ovaj zakon prvi put sistemski rješava problematiku kad je riječ o porodicama koje imaju dijete sa stopostotnim invaliditetom.

Cilj je da se jednom od roditelja takvog potomka prizna pravo na status "roditelja njegovatelja" i budu mu omogućeni mjesečna naknada u visini najniže neto plaće u FBiH, kao i pripadajući doprinosi za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Prema procjenama, za provedbu zakona godišnje u budžetu FBiH treba namijeniti 27, 2 miliona KM. Od toga je, po Drljačinim riječima, trenutno osigurano 16,5 miliona a ostatak će biti nadomiren preraspodjelom novca iz odovarajućih budžetskih stavki. Zakon se praktično primjenjuje tri mjeseca po stupanju na snagu radi provođenja neophodnih predradnji i donošenja podzakonskih akata.

Još jedan Prijedlog zakona odobren je danas na ovoj sjednici Doma – o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH.

Ovim aktom je propisano da će obrti imati pravo i na uvoz repromaterijala te izvoz svojih proizvoda, odnosno moći će samostalno, u svoje ime i za svoj račun, obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika, što do sada nisu mogli.

Prema obrazloženju iz Vlade FBiH kao predlagača, prednosti navedenog zakona su i skraćenje procedure te pojednostavljenje registracije obrta i omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Zasjedanje Doma naroda je završeno, termin narednog će biti naknadno poznat.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'