Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 13:57 |

Vlada SBŽ-a: Tri milijuna za volontere, zdravstvenim ustanovama 520.000 KM

FENA Duško Pucar

TRAVNIK, 9. rujna (FENA) - Vlada Županije Središnja Bosna (ŽSB) izdvojila je na današnjoj sjednici u Travniku tri milijuna maraka za stručno osposobljavanje mladih.

Pored toga, utvrđena je lista volontera za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa pa će tako uskoro 375 volontera imati priliku steći prvo radno iskustvo u institucijama i ustanovama ŽSB-a.

- Ove godine donijeli smo odluku o prijemu 375 osoba za stručno osposobljavanje. Mi kao županija im pružamo priliku za stjecanje prvog iskustva i njihovo stručno osposobljavanje za tržište rada. Plan je da ugovori budu potpisani do kraja mjeseca, a početak stručnog osposobljavanja 1. listopada - kazala je nakon sjednice županijska ministrica financija Mirjana Plavčić.

Uz to, javnosti je prezentirano i stanje proračuna te pojašnjeno na što će biti utrošena sredstva MMF-a, za što je odluku o dodjeli sredstava županijama ovaj tjedan donijela Vlada FBiH.

- U prvih osam mjeseci ostvarili smo prihod od 139 milijuna maraka i to je oko pet milijuna manje u odnosu na plan za 2021. godinu. Vlada Federacije BiH na prošlotjednoj sjednici donijela je odluku o raspodjeli sredstava MMF-a koja je identična onoj prošlogodišnjoj. Donošenjem ove odluke nama je pripalo 22,3 milijuna maraka. Mi smo ova sredstva već planirali na prihodovnoj strani i ona su već ranije raspoređena. Prihodi od poreza su u trendu rasta, stoga do kraja godine, ukoliko se trend nastavi, višak sredstava će biti raspoređen na saniranje akumuliranog deficita iz prethodnih godina - rekla je Plavčić.

Također, Vlada ŽSB-a izdvojila je danas 520 tisuća maraka kao pomoć za 11 zdravstvenih ustanova na području županije.

Ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB-a Anto Matić kazao je kako su sredstva namijenjena za sufinanciranje troškova nastalih zbog pandemije koronavirusa i njezinih posljedica.

- Ovo je nastavak planirane pomoći našim zdravstvenim ustanovama. Na to smo se obvezali početkom godine i ovaj proces ćemo nastaviti i u idućoj godini - rekao je Matić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Projekt 'Beyond Words' podržao program volontiranja u Memorijalnom centru Srebrenica

Javni poziv za prijavu kandidata za volontersku nagradu 'Gordana Jelić'

Javni oglas za prijem UN volontera u zajednici u oblasti angažmana mladih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana