Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 12:39 |

OSBiH prve u regiji provele projekt obilježavanja malog i lakog naoružanja

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine upriličena je svečana ceremonija povodom završetka projekta obilježavanja i registriranja malog i lakog naoružanja i pripadajuće municije (SALW), a ukupno je obilježeno 61.705 komada malog i lakog oružja.

OS BiH su shodno Odluci Ministarstva odbrane BiH o provođenju postupka SALW-a, a uz pomoć "The HALO Trust“ kao nositelja projekta i saradnju EUFOR-a, u novembru 2018. godine započele proces obilježavanja SALW-a na lokacijama OS BiH - Rajlovac, Zenica, Banja Luka, Čapljina, Tuzla i Visoko.

Na važnost projekta ukazali su zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, izvršni direktor CEO i The HALO Trusta James Cowan, zapovjednik EUFOR-a u BiH general-bojnik Alexander Platzer i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-bojnik Ivica Jerkić.

Pored obilježavanje malog i lakog naoružanja koje je na upotrebi, kako je rečeno, izvršeno je i obilježavanje naoružanja sa stanja viškova, odnosno, zaliha, što podrazumijeva provođenje aktivnosti tehničkog pregleda naoružanja, dekonzervacije i ponovne konzervacije naoružanja.

Od izuzetnog značaja za Oružane snage BiH, kako je kazao Jerkić, je činjenica da će nakon završetka projekta imati puno jasniju sliku stanja naoružanja u OS BiH sa svim pokazateljima ispravnosti, jer je projekt iskorišten i da bi se izvršio tehnički pregled te napravila elektronska baza podataka za svaki komad naoružanja.

-To će imati velike benefite za proces održavanja i planiranja proračuna za potrebe nabavke rezervnih dijelova, ali i praćenje cjelokupnog životnog vijeka naoružanja – kazao je on i dodao da će se završetkom projekta obilježavanja podignuti razina sigurnosti naoružanja i kao takvo će, s obzirom na jedinstvenu oznaku, biti prepoznatljivo.

To smanjuje mogućnost njegove zloupotrebe, a po njegovim riječima, provjera bilo kojeg serijskog broja naoružanja će se moći izvršiti veoma brzo i efikasno u elektronskoj bazi podataka koja će biti dostupna svim zaovjedništvima do ranga brigade.

Imajući u vidu da će se uskoro početi i s procesom obilježavanja pakiranja municije, Jerkić je najavio da će OS BiH nakon završetka tog procesa u potpunosti ovladati i kontrolirati životni vijek naoružanja i municije koja se u na raspolaganju.

- Posebno sam ponosan na činjenicu da su OS BiH prve oružane snage u regiji koje su implementirale projekt obilježavanja SALW-a, te se nadam da će ovo biti referenca za sve ostale sigurnosne institucije, kako u BiH tako i u regiji, da implementiraju ovaj projekt za svoja naoružanja – naglasio je  Jerkić.

Uspješnim okončanjem projekta, kako je kazao zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, Oružane snage BiH pokazale su svoj kredibilitet.

Iako je zloupotrebu oružja teško u potpunosti spriječiti, Krešić je istakao da će obilježeno naoružanje, dobro čuvano i po vrstama razvrstano, omogućiti bolju kontrolu i bolji nadzor.

A kada je riječ o kontroli naoružanja, CEO i The HALO Trusta, je najveća humanitarna organizacija na svijetu koja se bavi pitanjem kontrole naoružanja, zapošljavaju više od 10.000 ljudi i podržavaju aktivnosti u 10 država svijeta.

Direktor te organizacije James Cowan je kazao da su u BiH obilježili oko 61.705 naoružanja na 22 lokacije. Iako je projekt završen, kako je kazao, oni ostaju na raspolaganju BiH, sa željom da BiH učine još sigurnijom  za građane.

U tom smislu je komandant EUFOR-a u BiH Alexander Platzer također kazao da je najvažnija uloga i zadatak EUFOR-a u BiH da pruži podršku vlastima BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, a završetak projekta u mnogome doprinosi tome.

Cilj projekta bio je podizanje svijesti o stupnju sigurnosti i sprječavanju zloupotreba sa naoružanjem te dostizanja međunarodnih standarda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo