Svijet     | 09.09.2021. 11:16 |

Islamisti doživjeli težak poraz na marokanskim parlamentarnim izborima

FENA Internet

RABAT, 9. septembra (FENA) - Marokanska liberalna stranka RNI osvojila je najviše zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima u zemlji, a slijedi je druga liberalna stranka, PAM, dok su suvereni umjereni islamisti PJD-a pretrpjeli težak poraz, pokazali su preliminarni rezultati izbora u četvrtak, prenosi France 24. 

Politička stranka RNI, predvođena milijarderom i ministrom poljoprivrede Azizom Ahannouchom, osvojila je 97 od 395 mjesta u parlamentu, slijede ga PAM sa 82 mjesta i konzervativni Istiqlal sa 78 mjesta.

PJD, koji je bio koalicioni partner u prethodne dvije vlade, osvojio je samo 12 poslaničkih mandata.

Rezultati pokazuju veliki zaokret na političkoj sceni u toj državi jer je RNI osvojio samo 37 mandata na posljednjim izborima 2016. godine, dok je PJD tada osvojio 125 mjesta u parlamentu.

Ministri RNI-a kontrolirali su ključne ekonomske portfelje poljoprivrede, finansija, trgovine i turizma u odlazećoj vladi.

Izlaznost na izborima u srijedu poboljšala se na 50,3%, u odnosu na 43% iz 2016. godine jer je Maroko istog dana održao parlamentarne i lokalne izbore.

Maroko je ustavna monarhija u kojoj kralj ima široka ovlaštenja u toj sjevernoafričkoj zemlji. On bira premijera iz stranke koja je osvojila najviše mandata u parlamentu koji će tada formirati vladu, a kralj je potom treba odobriti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta