Kultura     | 09.09.2021. 11:07 |

Mostarsko pozorište lutaka u nedjelju otvara novu sezonu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. rujna (FENA) - Pozorište lutaka u Mostaru u nedjelju, 12. rujna, s predstavom "Bajka o izgubljenom vremenu" u režiji Tamare Kučinović, otvara novu sezonu.

Ova višestruko nagrađivana predstava, nastala prema tekstu ruskog književnika Evgenija Švarca, obišla je mnoge scene i viđena je na mnogim festivalima lutkarstva. Ovoga puta bit će izvedena, u redovnom terminu, za djecu Mostara, a istodobno i u okviru 46. festivala autorske poetike, navode iz Pozorišta lutaka.

Usto, "Bajka o izgubljenom vremenu" gostovat će na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu, tradicionalnom mjestu susreta lutkara s prostora bivše Jugoslavije. Odmah nakon toga, ova predstava putuje i u Zagreb jer je uvrštena u službeno natjecateljsku konkurenciju PIF-a, jednog od najznačajnih europskih lutkarskih festivala.

Istodobno, još tri predstave Pozorišta lutaka spremaju se na put.

Riječ je o predstavi "Dječak koji je sanjao more", prema tekstu Selme Parisi i u režiji Zijaha Sokolovića, koja sudjeluje na Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta "LUT fest" u Istočnom Sarajevu, zatim o predstavi "O nježnosti", prema ideji i u režiji proslavljene svjetske lutkarke Ines Pašić (festival MES u Sarajevu) te predstavi "Mačak u čizmama" u režiji Elzbiete Eysimont koja se sprema na put u Novi Sad na Festival bajke.

Pored toga, Pozorište lutaka u Mostaru dovršava pripreme za svoj prvi FLUM, Festival lutkarske umjetnosti, Mostar 2021.

Ovu međunarodnu manifestaciju Pozorište lutaka organizira prvi put, a u želji da svoj djeci Mostara i svim ljubiteljima lutkarske umjetnosti priušti pravi kazališni praznik.

Festival će biti svečano otvoren u nedjelju, 29. rujna, u 18 sati, dok je zatvaranje najavljeno za 30. rujna u 14 sati.

U natjecateljskom programu bit će odigrano osam predstava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH. Uz to, bit će organizirani i brojni prateći programi, izložbe slika, promocije knjiga i koncerti.

Kako su najavili iz mostarskog Pozorišta lutaka, bit će to dani prave svečanosti za djecu i sve one koji vole lutkarstvo.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Hrvatska: Dosadašnji tijek turističke sezone odličan

U Crnoj Gori očekuju uspješnu sezonu, pozvat će građane i iz BiH

Ivanković zadovoljan pripremama pred početak proljetnog dijela sezone

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom