Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 07:42 |

Dom naroda danas o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za danas, a jedna od tačaka dnevnog reda je i predložena odluka o razrješenju te imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Ova komisija je tijelo s čitavim spektrom nadležnosti, a puno je blokiranih procesa zbog toga što ne funkcioniše od novembra 2019. godine.

Također, delegati bi se na sjednici trebali izjasniti o predloženom zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima.

Prema obrazloženju predlagača, obrtna djelatnost će imati pravo i na uvoz repromaterijala te na izvoz svojih proizvoda. Drugim riječima, obrtnici će moći samostalno, u svoje ime i za svoj račun, obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika, što dosad nije moglo.

Prednosti najavljenog zakona su skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Osim zakona o obrtu, u nastavku sjednice delegate očekuje rasprava o predloženom zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH. Cilj tog akta je omogućiti jednom od roditelja osoba s invaliditetom pravo na status “roditelja njegovatelja” i mjesečnu naknadu uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Taj status, prema predloženom zakonu, bio bi priznat roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje, a neovisno od godišta djeteta sa stopostotnim invaliditetom. Roditelj njegovatelj imao bi pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plate u FBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo