Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 18:29 |

Regionalna direktorica UN-a Gwi-Yeop Son pozvala na vakcinaciju (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Regionalna direktorica Ujedinjenih nacija za razvoj Gwi-Yeop Son i rezidentna koordinatorica UN-a za Bosnu i Hercegovinu Ingrid Macdonald obišle su danas vakcinacijski punk smješten u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samarach "Zetra".

U njihovoj pratnji bila je delegacija Kantona Sarajevo koju su činili ministar zdravstva Haris Vranić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav te koordinator za realizaciju vakcinacije u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić.

Gwi-Yeop Son je kazala novinarima da je imala priliku vidjeti dobro organiziran punkt za vakcinaciju gdje sve funkcionira te je izrazila nadu da će građani Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine pristupiti masovnoj vakcinaciji i na taj način spasiti život.

- U pozadini vakcinacije koja se sada odvija postojali su zajednički napori UN-a i predstavnika vlasti u BiH i svaka osoba je dala doprinos te je ostvareno istinsko partnerstvo u borbi protiv pandemije Covid-19 - dodala je.

Rezidentna koordinatorica UN-a za Bosnu i Hercegovinu Ingrid Macdonald čestitala je Vladi KS i Zavodu za javno zdravstvo koji su osigurali prostor za masovnu vakcinaciju te je ohrabrila sve da iskoriste mogućnost vakcinisanja sada kada postoji dovoljan broj vakcina.

- Kako zima dolazi postoji nekoliko riskantnih varijanti virusa koje cirkulišu širom svijeta. Sada postoji prilika da se zaštitimo jer vakcine spašavaju živote. Time ne samo da štitite sebe nego i svoju zajednicu i medicinsko osoblje koje je podnijelo veliki teret pandemije - navela je.

Uz razumijevanje koliko su ljudi umorni, pojasnila je da ukoliko se ne iskoristi prilika za vakcinaciju, drži odstojanje i nose maske bit će potrebno uvođenje restriktivnijih mjera, što će biti dodatni ekonomski problem.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav upozorila je da dolazi do promjene epidemiološke situacije u smislu ubrzanja frekvence pandemije što je bilo očekivano jer se slično dogodilo u zemljama regiona.

- Dolazi nam hladniji vremenski period kada se akutne respiratorne infekcije generalno povećavaju i shodno tome povećava se i cikrulacija koronavirusa i broj novozaraženih. Stoga pozivam sugrađane da se vakcinišu jer to je jedina mjera zaštite budući da nema lijeka za ovu bolest - zaključila je Pilav.

U okviru punkta na Zetri moguće je vakcinisati 4.000 građana dnevno.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6445

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16BVMfR8Ai4rxBTap7RMhw0b3KilFkakx?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prof. dr. Begović: Oklijevanje prema vakcinama, kako razumjeti i prevladati zabrinutost

Od 16. marta s radom subotom prestaju dva vakcinalna punkta, na osnovu objektivnih pokazatelja

Počela vakcinacija protiv HPV virusa u BPK Goražde, prijavljeno 50 djevojčica

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!