Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 16:46 |

Podžić i Injac o odbrambenoj saradnji i procesu euroatlantskih integracija

FENA Saopćenje

PODGORICA, 8. septembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sastao se danas s ministricom odbrane Crne Gore Oliverom Injac u okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Između ostalog, razgovarano je o bilateralno-odbrambenoj saradnji, regionalnim sigurnosnim izazovima, procesu euroatlantskih integracija, kao i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti u pogledu učešća pripadnika oružanih snaga dviju zemalja u međunarodnim operacijama podrške miru.

Ministar Podžić se zahvalio ministrici Injac na prijemu i interesu Crne Gore u pogledu jačanja odbrambene saradnje i pružanja podrške Bosni i Hercegovini, kao prijateljske zemlje i članice NATO-a i kandidata za ulazak u EU.  

Ističući važnost regionalne saradnje, Podžić je pohvalio intenzivna područja vojne saradnje dvije zemlje, koja se realiziraju na osnovu godišnjih planova bilateralno-odbrambene saradnje po pitanju realizacije ocjenjivanja stepena poznavanja engleskog jezika (STANAG), obuke iz oblasti deminiranja i obuke u zimskim i planinskim uslovima, te je iskazao interes za proširenje saradnje na polju zajedničkog djelovanja u vanrednim situacijama, posebno kada su u pitanju elementarne nepogode.

Podžić je predočio i ključne aktivnosti u institucijama odbrane BiH, osvrnuvši se na Program reformi u kojem je jedan od najvažnijih zadataka o odbrambenim pitanjima implementacija Pregleda odbrane i Plan modernizacije OSBiH, te je u tom kontekstu ukazao na poteškoće u njegovoj implementaciji.

Ministrica Injac je ovom prilikom poručila da odbrambeni segmenti bilateralne saradnje, koji Crna Gora i Bosna i Hercegovina uspješno provode, razvijaju se i unapređuju na obostrano zadovoljstvo, a da Bosna i Hercegovina u pogledu euroatlantskih integracija ima punu podršku Crne Gore.

Kao jedan od velikih benefita saradnje ministrica Injac je istakla učešće dvije zemlje u regionalnim inicijativama odbrambenog karaktera, gdje se zajedničkim snagama unapređuju dobrosusjedski odnosi i regionalna stabilnost.

Na kraju susreta zaključeno je da će Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kao i ministarstva odbrane dvije zemlje, nastaviti s unapređenjem odnosa po pitanju odbrambene saradnje. 

U sastavu delegacije Ministarstva odbrane BiH, pored ministra Podžića, bili su pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i desk oficir za Crnu Goru Milorad Kecman, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta