Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 16:13 |

HP Mostar tiskala prigodnu marku u povodu Međunarodnog dana pismenosti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. rujna (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana pismenosti, kojom je ujedno i obilježena i 150. obljetnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u BiH.

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli, a prvi dan izdanja je 8. rujan 2021.

Neizmjeran doprinos u prosvjetnom odgoju i obrazovanju, odnosno opismenjavanju, sijanju znanja i kulture u BiH dale su časne sestre milosrdnice, te tako ostavile neizbrisiv trag u našem narodu, priopćeno je iz HP-a Mostar.

Naime, iz Zagreba, na poziv biskupa fra Paškala Vuičića 14. studenoga 1871. u Sarajevo dolaze sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog u službu potrebnima. Vrijedno je spomenuti imena prvih četiriju sestara koje su se odvažile krenuti u nepoznato. Bile su to s. Filomena Massi, s. Rajmunda Perentin, s. Emilija Gašparić i s Rufina Radonić.

Zahvaljujući bosanskim fratrima koji su se pobrinuli da sestre imaju skromni smještaj, sestre su se odmah dale u otvaranje ženske pučke škole s 48 učenica i na taj način utkane su u temelje i razvoj školstva u BiH. Njihovo prvo poslanje bilo je odgoj i obrazovanje, a zatim pomoć bolesnima, nemoćnima i siromašnima. U prvih 27 godina djelovanja izgradile su i otvorile 12 škola u različitim gradovima BiH.

Nakon Drugog svjetskog rata bespravno im je oduzeta sva imovina. Nisu smjele raditi ni u prosvjeti ni zdravstvu. Bile su prisiljene odreći se čak i svoga redovničkog odijela te raditi u civilnom. U tim teškim okolnostima sestre se ne daju zbuniti nego nastavljaju svoju milosrdničku djelatnost. 1974. osnovana je Provincija Majke Divne koja i danas djeluje u granicama BiH.

I u proteklom ratu sestre su doživjele tešku sudbinu. Protjerane su iz svojih samostana i skoro svi samostani su im uništeni. U Banjoj Luci je, zajedno sa župnikom vlč. Filipom Lukendom, ubijena i spaljena vjeroučiteljica, katehistica i orguljašica s. Cecilija Grgić.

Danas sestre milosrdnice u BiH imaju 12 samostana i aktivne su u odgojno-obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalno-karitativnoj djelatnosti, navode iz HP-a Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'