Bosna i Hercegovina     | 11.09.2021. 08:53 |

FMON organizira radionicu za novinare o izvještavanju o nauci

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) najavilo je za srijedu, 22. septembar stručnu radionicu o izvještavanju o nauci, za medijske radnike, u namjeri stvaranja većeg prostora za tu oblast u medijima i javnosti Bosne i Hercegovine.

Stručna radionica 'Medijsko izvještavanje o naučnim temama', namijenjena je predstavnicima bosanskohercegovačkih printanih i elektronskih medija, a kao gosti predviđeni su nastavnici i studenti studija komunikologije i žurnalistike. Kao  predavači, planirani su profesori i naučni radnici sa iskustvom u oblasti naučne komunikacije i medijske popularizacije nauke. 

Namjera radionice je približiti medijskim radnicima načine, značaj i različite mogućnosti izvještavanja o nauci te prezentirati iskustva iz regiona i država EU.

- Sve u cilju popularizacije nauke i stvaranja više prostora za izvještavanje o nauci u bosanskohercegovačkoj javnosti. Radionica je namijenjena svim medijskim radnicima, prije svega novinarima i urednicima, te ima dva cilja - približiti način na koji izvještavanje o nauci može biti programski atraktivno i povećati prisustvo naučnih tema u bh. medijima - navodi organizator.                  

Kao prateći sadržaj Stručne radionice planiran je javni razgovor sa više istaknutih bh. naučnika i naučnica, planiran za 21. septembar.   

Kako preciziraju iz FMON-a, predstavnici redakcija i medijski radnici mogu se prijaviti za sudjelovanje u stručnoj radionici na e-mail goran.karanovic@fmon.gov.ba.               

Stručna radionica 'Medijsko izvještavanje o naučnim temama' najavljena je za 22. septembar u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu, od 10.00 do 14.00 sati.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

FMON pokrovitelj sarajevskog Sajma knjiga, predstavlja i svoju izdavačku djelatnost

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'