Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 15:07 |

Pogoršana epidemiološka situacija u KS, građani se moraju vakcinisati

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Članice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav i Aida Pitić danas su izvijestile da je pogoršana epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo i apelovale na građane da se vakcinišu naglašavajući da je to jedini način spašavanja zdravlja tokom pandemije.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pitić izrazila je zabrinutost navodeći da su 6. septembra bila 62 nova otkrivena slučaja zaraze korona virusom, dok ih je danas evidentirano 172.

- U 24 sata imamo pet priminulih građana. Petnaest ih je na potpomognutoj ventilaciji, a troje na respiratoru i ne mogu samostalno disati – kaže Pitić.

Građanima je poručila da ih poštivanje epidemiološih mjera ništa ne košta materijalno, te da moraju nositi maske i držati distancu od dva metra, te voditi računa o ličnoj higijeni.

- Građani moraju ozbiljno razmisliti o vakcinaciji. Stariji sugrađani su se vakcinisali, a oni mlađe dobi oboljevaju čekajući obećanu vakcinu. Čekajući se izlažu mogućnosti da se razbole – rekla je Pitić.

Aida Pilav podvukla je da u Federaciji BiH ima dovoljan broj vakcina Astra Zeneca i Sinofarm, a sa obje doze je vakcinisano ukupno 27,4 posto stanovništva.

- Ukupan broj apliciranih doza u Kantonu Sarajevo od trenutka kada je počela vakcinacija u martu je 167.850, a 0,5 je doza po stanovniku. Bili bi sretni kada bi dostigli 50 posto obuhvat u kraćem periodu. Sve će to zavisiti od toga koliko se naši sugrađani odazivaju na vakcinisanje – kazala je Pilav.

Zavod za javno zdravstvo KS napravio je uputstvo u kojem se potcrtavaju preventivne mjere koje se moraju poštovati u školama. Naglašeno je da se djeca moraju naučiti živjeti sa koronom i ne okupljati se u velikom broju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana