Ekonomija     | 08.09.2021. 13:40 |

Brčko: Za samozapošljavanje u poljoprivredi pola milijuna maraka

FENA Saopćenje

BRČKO, 8. rujna (FENA) - Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj redovitoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o odobravanju Programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Distrikta u 2021. godini.

Svrha spomenutoga programa je doprinos razvoju poljoprivrede Brčko distrikta kroz financijsku potporu osobama koje žele započeti ili su započele poljoprivrednu proizvodnju, kroz stvaranje uvjeta za samozapošljavanje osoba koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Distrikta i osoba koje su registrirale poslovnu djelatnost u 2021. godini na području Brčkog, s tim da su se prije registracije poslovne djelatnosti vodile na evidenciji tog zavoda.

Za realizaciju tog programa osigurano je 500.000 maraka, a iznos sredstava po jednom projektu za podnositelje zahtjeva ne može biti veći od 20.000 maraka.

Vlada Distrikta je na sjednici usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH – sredstva za nabavku senzora za mjerenje šećera za osobe oboljele od dijabetesa.

Sredstva za ovu namjenu u 2021. godini osigurana su u visini od 200.000 maraka.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o kriterijima kao i Prijedlog odluke o usvajanju programa raspodjele sredstava novčane pomoći za nabavku udžbenika djeci poginulog branitelja i ratnog vojnog invalida u iznosu od 70.000 maraka, a visina pojedinačne jednokratne novčane pomoći u 2021. godini za osobe koja se redovito školuju iznosi 250 maraka.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za donacije u 2021. godini u Odjeljenju za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja (II. dio) u iznosu od 1.163.302 maraka.

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava za subvencioniranje dijela kamata za kredite poduzećima, poduzetnicima, podružnicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH, te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o usvajanju programa subvencioniranja dijela kamata za kredite poduzećima, poduzetnicima, podružnicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH – transfer Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH.

Također, usvojen je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava za rad i materijalne troškove Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo