Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 11:51 |

UNDP - Zaživio sistemski pristup planiranju i upravljanju razvojem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Zaživio je sistemski pristup planiranju i upravljanju razvojem. U sedam kantona Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), proces strateškog planiranja, u skladu sa novim regulatornim okvirom, potpuno je okončan i skupštine kantona usvojile su nove strategije razvoja za period 2021-2027. godine, saopćio je UNDP.

U Sarajevskom i Srednjobosanskom kantonu, očekuje se da će skupštine, na prijedlog kantonalnih vlada, uskoro usvojiti nove strategije. Jedino Vlada Hercegovačko-neretvanskog (HNK) kantona još uvijek nije usvojila strategiju razvoja za novi sedmogodišnji period.

Procese su u devet kantona vodila tijela za planiranje i upravljanje razvojem, dok su značajnu ulogu imali i kantonalni odbori za razvoj, koji su osiguravali vertikalnu i horizontalnu koordinaciju.

Novouspostavljena kantonalna vijeća za razvoj, koja primarno čine premijeri i načelnici i gradonačelnici svih jedinica lokalne samouprave u sastavu svakog od kantona, u svim kantonima su davali političku podršku i osiguravali vertikalnu usaglašenost strateških ciljeva.

- Na osnovu ovoga, bar što se kantona tiče, možemo reći da je u prethodnih nekoliko godina sistemski pristup planiranju i upravljanju razvojem uspostavljen te da je u najvećoj mjeri sada i zaživio. Ostalo je da još jedino HNK uspostavi tijelo za planiranje i upravljanje razvojem i usvoji svoju strategiju, odnosno da se kontinuirano radi na unapređenju kapaciteta za provedbu strategija - navedeno je u saopćenju.

Podršku uspostavi sistema pruža Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

- Kantoni su u 2021. godini nastavili sa sistemskim pristupom upravljanju razvojem. Gotovo svi su osvojili strategije razvoja za period od 2021. do 2027. godine, a osoblje projekta ILDP pružalo je podršku u svim procesima" - rekao je Nasir Nalić uime ILDP-a.

Najdalje su u aktivnostima otišli Zeničko-dobojski, Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Pored prethodno navedenih dokumenata, tamo su usvojene i smjernice vlada za trogodišnje i godišnje planiranje rada institucija.

- Izuzetno smo ponosni na napredak koji je Tuzlanski kanton ostvario u proteklim godinama te opravdao lidersku ulogu koju je u samom početku ovih procesa zauzeo. Iza nas je jedan izazovan period u kojem su kreirani ključni preduslovi koji Tuzlanskom kantonu mogu omogućiti novi razvojni iskorak, i to u svim razvojnim oblastima. Uspješnoj uspostavi sistema za razvojno planiranje je u najznačajnijoj mjeri doprinijela upravo saradnja sa ILDP-om kroz kontinuiran i sistemski pristup jačanju struktura i procesa koji vode razvojne procese u Tuzlanskom kantonu. Upravljanje razvojem, kako u cijeloj Federaciji BiH, tako i u Tuzlanskom kantonu, postaje rastući segment poslovanja.

U kontekstu toga je neophodno nastaviti kontinuirano jačati kapacitete za planiranje i upravljanje razvojem, a u cilju kreiranja preduslova za uspješniju implementaciju strateških projekata i olakšanog pristupa sredstvima za finansiranje strateških prioriteta, koje u konačnici trebaju doprinijeti jačanju konkurentske pozicije Tuzlanskog kantona, ali i BiH u cjelini. Stoga se nadamo da ćemo i u našim narednim koracima i predstojećim aktivnostima, moći i dalje računati na nastavak uspješne saradnje i jačanje partnerstva s ILDP-om - rekla je Erna Kusturica uime Tuzlanskog kantona.

Smjernice i trogodišnje planiranje rada, bazirano na strateškim dokumentima, predstavlja potpunu novinu u radu vlada i drugih institucija kantona. Treba naglasiti da su u ovim kantonima izvršene nužne prilagodbe poslovnika o radu vlada i drugih pravnih akata koji reguliraju planiranje i izvještavanje o radu vlada kantona.

Trenutno se u ovim kantonima, uz podršku Agencije za državnu službu FBiH, provode procesi trogodišnjeg i godišnjeg planiranja rada. Očekuje se da će i drugi kantoni uskoro biti u ovoj poziciji.

- U Unsko-sanskom su stvorene pretpostavke za strateško planiranje koje će u budućnosti  osigurati efikasnije, svrsishodnije i transparentnije trošenje budžetskih sredstava, a sve sa ciljem ravnomjernog razvoja Kantona i poboljšanja života svih naših građana. Istovremeno, saradnja s ILDP-om je doprinijela efikasnijoj javnoj upravi i boljem planiranju budžetskih sredstava te boljoj povezanosti kantona i FBiH  kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i projekata. Na kraju, realizacijom ovog projekta, naša zemlja je jedan korak bliže ispunjavanju jednog od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije za članstvo u Europskoj uniji - ističe Dijana Dedić iz Unsko-sanskog kantona.

Sve ove aktivnosti su u skladu s novim regulatornim okvirom za strateško planiranje, a dokumenti su potpuno usklađeni sa Strategijom razvoja FBiH 2021-2027., čije usvajanje se uskoro očekuje, kao i s dokumentom Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, usvojenim od Vijeća ministara, vlada oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.           

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana