Kultura     | 07.09.2021. 13:05 |

Ovogodišnji Balet fest Sarajevo, podvig u vremenu pandemije (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Ovogodišnji Balet Fest Sarajevo najavljen je za period od 17. do 28. septembra, a program obećava interesantne sadržaje koji će biti održani dijelom na online platformi, a dijelom na sceni. 

Direktorica Festivala Edina Papo istaknula je na konferenciji za novinare da su predstave pune energije, imaju šta za reći, sadrže suštinski pokret, radost, pozitivnu energiju i propagiraju ono najljepše u nama 'da smo gladni umjetnosti'.

- Balet fest Sarajevo želi ugostiti mnoge, domaće i inozemne kolege, koreografe i pozorišta. Međutim, limitirani smo budžetom i onim što se zove značaj i poštivanje prema toj umjetnosti. Ipak sam sretna, ovo je jedan podvig u vremenu pandemije u vremenu kad osjećamo da ćemo se vratiti teatru u punom kapacitetu, festivalima sa puno publike bez maske i straha kako ćemo odgledati neku predstavu - naglasila je.      

Prateće dio programa Festivala je izložba u Galeriji 'Novi Hram' posvećena velikanima baletne umjetnosti u BiH Katarini Kocki i Antunu Mariniću. O njihovom stvaralaštvu govorit će, u Bošnjačkom institutu, Sarina Bakić, hroničar Halid Kuburović i historičarka umjetnosti Edina Papo. U taj dio programa uvršten je i dokumentarni film o ovdašnjem baletu.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kaže da su nužno potrebni festivali takve vrste, prije svega kao komparacija šta je to što se radi u klasičnom i suvremenom baletu.

Ističe i činjenicu o prisutnosti baleta na ovim prostorima i to da je ta vrsta umjetnosti kod nas trenutno u teškoj poziciji. Želja mu je, kaže, da taj festival ubuduće bude više afirmiran i više podržan na domaćoj kulturnoj sceni. 

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6439/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qYG-aiWk86iBAqlRNJlDiC86CBdJGQaG?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Balet Fest - Večeras predstava 'Gospođice iz Avinjona' u režiji i koreografiji Olge Pango

U Bošnjačkom institutu večeras konferencija 'Balet i kostim'

Balet Fest Sarajevo - Večeras plesni traktat o herojstvu 'Skenderbeg' Bitef Dance Company

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!