Bosna i Hercegovina     | 07.09.2021. 13:17 |

Vlada TK traži intenziviranje aktivnosti na saobraćajnoj deblokadi kantona

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 7. septembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o saobraćajnoj blokadi TK i mjere za njeno prevazilaženje.

Kantonalni premijer Kadrija Hodžić izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade kako postoji višedecenijski odliv finansijskih sredstava iz tog kantona koja su predviđena za finansiranje putne infrastrukture.

-Dakle, imamo prelivanje sredstava, odnosno finansiranje putne infrastrukture u drugim kantonima. Značajan dio sredstava kojim se finansira putna infrastruktura dolazi iz registracije i osiguranja vozila, a da imamo manje magistralnih cesta, nego kantoni koji imaju manje registrovanih vozila - rekao je Hodžić.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade TK, zatraženo je od Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP Autoceste FBiH i JP Ceste FBiH da intenziviraju aktivnosti na realizaciji strateških projekata za TK u oblasti cestovne infrastrukture, i to izgradnjom autoceste Tuzla - Brčko - Orašje i autoceste Tuzla – Žepče kao dijelova autoceste Sarajevo-Beograd, kao i modernizacijom magistralne ceste M-18 Tuzla-Sarajevo.

- Modernizacijom dionice magistralne ceste M-18 Šićki Brod - Kladanj obezbijedilo bi se znatno poboljšanje stanja postojeće mreže cesta kojim se Tuzlanski kanton povezuje sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, te bi se obezbijedila brža i bolja veza Tuzlanskog kantona sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine, te ostalim dijelovima BiH - izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja u TK Hamza Bešić.

Današnji Zaključak u vezi sa ovim pitanjima bit će dostavljen Skupštini TK na dalje postupanje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana